Terrorista propaganda terjesztésének vádjával elrendelte három egyetemi tanár letartóztatását egy isztambuli bíróság.
Az egyetemi oktatókat egy hete vették őrizetbe, mert nyilvánosan felolvastak egy petíciót, amely a kurd kisebbség lakta délkelet-törökországi tartományokban folytatott katonai műveletek befejezésére szólított fel.
A bíróság az ügyész kérésére kedden rendelte el Esra Munger, Kivanc Ersoy és Muzaffer Kaya letartóztatását.
A petíciót több száz kollégájuk írta alá januárban, a dokumentumban felszólítottak a Törökországban terrorszervezetként kezelt Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásainak felszámolását célzó katonai műveletek és a több városban elrendelt teljes kijárási tilalom befejezésére.
A petíció azonban feldühítette Recep Tayyip Erdogan elnököt, aki azt mondta, hogy az dokumentumot aláíró akadémikusok meg fognak fizetni "árulásukért".
Az egyetemi tanárok egy március 10-i sajtótájékoztatón olvasták fel a petíciót, egyben bírálták a nyomásgyakorlást azokra, akik nevüket adták a dokumentumhoz.
Január óta országszerte bírósági eljárások indultak egyetemi oktatók ellen, és mintegy húsz értelmiségit őrizetbe is vettek.
Egy brit is köztük van
A rendőrség kedden őrizetbe vett egy brit állampolgárságú professzort is a bíróság épületénél.
Chris Stephensont, aki a kollégái melletti szolidaritásból ment el az ítélethirdetésre, ugyancsak terrorista propaganda terjesztésével gyanúsítják, miután meghívókat találtak a táskájában a törökországi kurd kisebbség érdekeit is képviselő Népi Demokratikus Párttól (HDP) a kurdok által is ünnepelt iráni újév, a noruz megünneplésére március 21-re. Stephenson a Facebookon azt írta, hogy éjszakára bent tartja a rendőrség.
Erdogan és kormánya korábban azzal vádolta meg a HDP-t, hogy kapcsolatban áll a PKK-val.
Előzmények
Ankara belvárosában vasárnap 37 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletet hajtottak végre. A támadást két öngyilkos merénylő követte el, a belügyminisztérium szerint egyikük a PKK tagja volt.
Februárban 29-an haltak meg egy másik ankarai robbantásos merényletben, amelynek elkövetőjeként a PKK-hoz köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport jelentkezett.
Törökország délkeleti részén két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a kurd fegyveresek és a török fegyveres erők között.
A biztonsági erők tavaly decemberben kezdtek átfogó akcióba a terrorszervezetként nyilvántartott PKK ellen, s azóta több száz ember vesztette életét. Emellett több városban rendeltek el kijárási tilalmat, amely korlátozza a lakosság mindennapi életét, és amely miatt több ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat.
A kurdok autonómiájáért küzdő PKK 1984-ban indított kormányellenes felkelést, azóta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban.
(MTI)