Ismeretlen támadók bántalmaztak egy ukrán konzult az Oroszországhoz tartozó csecsenföldi Groznijban - hozta nyilvánosságra csütörtökön Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter.
A Twitter közösségi oldalon közzétett bejegyzésében Klimkin azt írta, hogy Olekszandr Kovtun, a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban működő ukrán főkonzulátus munkatársa együtt volt Igor Kaljapinnal, egy kínzások ellen fellépő orosz jogvédő szervezet vezetőjével akkor, amikor utóbbit megtámadták egy grozniji szállodában, ahol újságírókkal és jogvédőkkel készült találkozni. A támadók nemcsak Kaljapint, hanem a vele együtt ott tartózkodó ukrán konzult is megütötték.
Az ukrán diplomata és az orosz jogvédő két ukrán állampolgár bírósági tárgyalására érkezett Groznijba. Az UNA-UNSZO ukrán nacionalista szervezet két tagja - Mikola Karpjuk és Sztanyiszlav Klih - ellen az a vád, hogy 1994-1995-ben harci tevékenységben vettek részt Csecsenföldön, és orosz katonákat öltek meg.
Az ukrán külügyminiszter azt is írta, hogy Groznijban a két ukrán állampolgár perének csütörtöki fordulóján a bírósági tárgyalótermet olyan emberekkel töltötték meg, akiknek fogalmuk sem volt arról, miről folyik az eljárás. Szavai szerint ily módon igyekeztek megakadályozni azt, hogy újságírók és jogvédők jelen legyenek a tárgyaláson.
Kaljapint és az ukrán konzult szerdán érte a támadás egy grozniji szálloda előcsarnokában. Ukrán források szerint a támadók az orosz jogvédőt megütötték, tojással, liszttel, tortával dobálták meg, és zöld fertőtlenítő folyadékkal öntötték le. Komoly sérülést nem szenvedett, de feljelentést tett. A rendőrök azt tanácsolták neki, hogy költözzön ki a szállodából.
(MTI)