Éhúd Olmert, volt izraeli miniszterelnök jelenleg tizenkilenc hónapos szabadságvesztését tölti egy neves elítélteknek fenntartott börtönrészlegben. A két nappal ezelőtt elhunyt jó barátja, Méír Dágán, egykori Moszád-főnök temetésén a volt miniszterelnök nem vehet részt, mert a az izraeli börtönhatóságok szerint Olmert nem felel meg a feltételeknek, magyarán nem jól viselkedik – írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.

Méír Dágán (balról) és Éhúd Olmert egy lakodalomban (fotó: Ámír Méíri)
Éhúd Olmert, Izrael volt miniszterelnöke, korábban Jeruzsálem főpolgármestere februárban kezdte meg az egy év és hét hónapos tényleges szabadságvesztésének letöltését a Rámlá városban levő Má'ászijáhu börtön 10-es, az úgynevezett neves rabok számára fenntartott részlegében. Mint ismert, Olmertet megvesztegetési pénz elfogadása és a bírósági eljárás megzavarására tett kísérlet bűncselekményének elkövetése miatt ítélte el az izraeli bíróság tizenkilenc havi szabadságvesztésre. Az Izraeli Börtön Szolgálat sajtóosztálya pénteken bejelentette, hogy a volt izraeli miniszterelnök nem vehet részt a csütörtökön elhunyt Méír Dágán, egykori Moszád-főnök temetésén, mert „nem felel meg a feltételeknek”, magyarán Olmert a börtönben nem jól viselkedik.
Zoom
Éhúd Olmert (középen, kipával) bevonul a börtönbe (fotó: Izraeli Börtön Szolgálat)
A Rámlá (nem tévesztendő össze a ciszjordániai Rámalláh várossal – H. J.) városban levő Má'ászijáju nevű börtönön belül alakították ki a nevezetes elítéltek számára az úgynevezett 10-es részleget, amelyben Éhúd Olmert a szabadságvesztését tölti. A szabályok értelmében a volt miniszterelnök ebben a különleges részlegben nem köteles állandóan rabruhát viselni. A részlegnek külön orvosi szolgálata, erőnléti terme, kisebb klubja, étterme, látogatókat fogadó helyisége és sétáló udvara van. Az egész különleges részlegben egyszerre csak tizennyolc elítélt tölti a szabadságvesztését, köztük Éhúd Olmert.
Zoom
A Máászijáhu börtön étkezdéje (fotó: Izraeli Börtön Szolgálat)
Éhúd Olmert tehát nem vehet részt a tegnapelőtt, 71 éves korában elhunyt Méír Dágán, egykori Moszád-főnök temetésén, dacára annak, hogy jó barátok voltak. A Válláh!Hádásot hírportál értesülése szerint Dágán családja nem is kérte a börtönhatóságtól azt, hogy a temetés idejére engedjék ki a volt miniszterelnököt. Méír Dágán 1945-ben Méír Hubermann néven született az egykori Szovjetunióban, egy vonaton. Dágán előbb az izraeli hadsereg tábornoka volt, majd 2002-2011 között Áriél Sáron, egykori miniszterelnök kinevezése nyomán a Moszád főnöke.

Áriél Sáron (jobbról) kinevezi Méír Dágánt Moszád-főnöknek
Hering J. - Kuruc.info