Oroszország keddtől egyoldalúan katonai erőt fog alkalmazni azon fegyveres csoportok ellen, amelyek rendszeresen megsértik a szíriai tűzszünetet, amennyiben az amerikaiak nem reagálnak a Moszkva által továbbított tűzszünet-ellenőrzési javaslatra - jelentette be hétfőn Moszkvában Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar hadműveleti csoportfőnökségének parancsnoka. Válaszul egy amerikai tisztségviselő elhárította Moszkva felszólítását, és azt mondta, az orosz aggodalmakkal már egy ideje "konstruktív módon" foglalkoznak.
Rudszkoj felhívta a figyelmet arra, hogy Washington még mindig nem reagált a Moszkva által március 5-én elküldött kompromisszumos tervezetre, amelyben az orosz fél azt is javasolta, hogy záros határidőn belül tartsák meg a dokumentum összehangolásának szentelt szakértői egyeztetéseket. "Amennyiben az Egyesült Államok nem reagál a javaslatokra, Oroszország március 22-től egyoldalúan megkezdi a megállapodás végrehajtását" - mondta Rudszkoj, utalva az Moszkva és Washington által közösen kidolgozott február 22-i tűzszüneti megállapodásban foglaltakra. Az altábornagy szerint Oroszország csak hitelt érdemlő bizonyítékok beszerzése után fog alkalmazni katonai erőt a szíriai tűzszünet megsértői ellen.
A tűzszünet ellenőrzésére vonatkozó eredeti javaslatokat Rudszkoj szerint az orosz fél február 25-én küldte el az amerikaiaknak. Ezek arra vonatkoztak, hogy miként egyeztet egymással az orosz és amerikai fél, ha tűzszünetsértést tapasztalnak, valamint arra is, hogy milyen módon lehet erőt alkalmazni a fegyvernyugvást elfogadó, de azt rendszeresen megsértő csoportok ellen. Az amerikai válasz kézhez vételét követően az oroszok március 5-re állították össze kompromisszumos javaslataikat, amelyekre Rudszkoj tábornok szerint mindeddig nem érkezett válasz.
Az Egyesült Államok hétfőn a szakértői egyeztetésekre vonatkozó felhívást elutasította. Egy amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek Genfben úgy nyilatkozott: "láttuk a tűzszünet megsértésére vonatkozó, állítólagos orosz aggodalmakról szóló sajtóértesüléseket. Bárki is készíti ezeket a közleményeket, valószínűleg félretájékoztatták, mert ezeket a kérdéseket a felek már korábban részletesen megvitatták, és továbbra is konstruktív módon tárgyalják."
Az orosz-amerikai megállapodás alapján február 27-én létrejött, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozata által alátámasztott szíriai tűzszünet nem terjed ki a világszervezet által terrorszervezetnek minősített Iszlám Államra és al-Núszra Frontra.
(MTI)