Több mint harminc embert azonosítottak a tavalyi novemberi párizsi merényletek gyanúsítottjai közül - közölte szerdán Manuel Valls francia miniszterelnök.
"Eddig több mint harminc embert azonosítottak, akinek köze lehet a párizsi merényletekhez. Tizenegyen meghaltak, tizenketten börtönben vannak, a többieket még körözik" - mondta a kormányfő az Europe1 francia kereskedelmi rádióban.
"Hogy vannak-e köztük a brüsszeli merényletek elkövetői közül? Meglátjuk, a nyomozás fogja kideríteni" - tette hozzá.
A keddi brüsszeli robbantásos merényletek több mint harminc halálos és több mint kétszáz sebesült áldozatot követeltek. A támadássorozatot a párizsi merényletekhez hasonlóan az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.
"Ezeket a merényleteket Szíriából szervezték meg, ott tervelték ki. De egyértelmű, hogy egyszerre belgiumi és természetesen franciaországi bázissal. Hogy ugyanazok a csoportok? Hagyjuk meg a rendőrségi szerveknek és az igazságszolgáltatásnak, hogy kiderítse, mi történt!" - hangsúlyozta Manuel Valls.
A belga televízió arról számolt be, hogy azonosították a brüsszeli merénylőket, köztük egy testvérpárt, a már korábban is körözött Khalid és Ibrahim el-Bakraouit. A testvérpár egyik tagja bérelte ki hamis papírokkal a belga főváros Forest nevű negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások logisztikai felelőse, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban. Sajtóhírek szerint ők voltak azok, akik a házkutatásnak indult múlt heti rendőrségi akció során rálőttek a nyomozókra, majd sikerrel elmenekültek a háztetőkön keresztül.
Arra a kérdésre, hogy a brüsszeli robbantásokat Salah Abdeslam letartóztatására válaszul, bosszúból szervezte-e az Iszlám Állam, a francia miniszterelnök azt válaszolta: "Fogalmam sincs, de természetesen vannak szembeszökő egybeesések".
(MTI)