John Kerry amerikai külügyminisztert, aki szerdán érkezett az orosz fővárosba, ahol még aznap este együtt vacsorázott német kollégájával, Frank-Walter Steinmeierrel, csütörtökön ugyanott fogják fogadni, ahol egy nappal korábban a berlini diplomácia vezetőjét: az orosz külügyminisztériumban és a Kremlben.
A szíriai részleges orosz csapatkivonás után először, de kevesebb mint egy év leforgása alatt immár harmadszor látogatott Moszkvába az amerikai külügyminiszter.
A Kerryvel folytatandó külügyi megbeszélések homlokterében az orosz diplomáciai tárca szerint a kétoldalú együttműködés és az aktuális nemzetközi kérdések állnak majd, a Kreml szerint a szíriai politikai folyamat és az ukrajnai rendezésről szóló minszki megállapodások betartása lesz a fő téma, de Vlagyimir Putyin orosz elnök és az amerikai külügyminiszter megbeszélésének nincs határozott napirendje.
A moszkvai amerikai nagykövetség szintén Szíriát és Ukrajnát, ez utóbbival kapcsolatban pedig elsősorban a tűzszünet betartásának és az EBESZ-megfigyelők szabad mozgásának kérdését rangsorolta fő helyre a megvitatandók között. Az Egyesült Államok képviseletének tájékoztatása szerint Kerry fel fogja vetni vendéglátóinak az orosz bíróság által a minap 22 évi szabadságvesztésre ítélt ukrán katonanő, Nagyija Szavcsenko szabadon bocsátásának kérdését is, de szó esik majd Jemenről, Líbiáról és Észak-Koreáról is.
Az orosz vezetés, miként az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően, most, a brüsszeli merényletek után is az együttműködési készség kimutatásával igyekszik kitörni a nemzetközi elszigeteltségéből, amelynek fenntartásához a nyugati kormányok elsősorban Washingtonban ragaszkodnak.
Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint a kétoldalú viszony az ukrajnai válságra hivatkozó, az együttműködést "nagyon megnehezítő" amerikai "konfrontatív lépések sorozata" miatt továbbra is "bonyolult". Moszkva kifogásolta, hogy Washington 2014 márciusa óta befagyasztotta a kétoldalú elnöki bizottság munkáját, korlátozta a két kormány közötti párbeszédet, és több szakaszban vízum- és anyagi jellegű büntetőintézkedéseket vezetett be oroszországi magánszemélyek és entitások ellen.
Oroszország szerint ez ellentétes a nemzetközi joggal. Az orosz kormány azt is sérelmezte, hogy a washingtoni State Department az Egyesült Államokban működő több tiszteletbeli konzuljának akkreditációját visszavonta januárban. A moszkvai diplomáciai tárca a másik rovására írta azt is, hogy a kereskedelmi forgalom tavaly csaknem egyharmadával, 20 milliárd dollárra esett vissza.
"Részünkről folyamatosan kezdeményezzük a zavaró tényezők eltávolítását, amelyek Washington miatt kerültek a kétoldalú viszony napirendjére. Ragaszkodunk ahhoz, hogy az amerikai bűnüldöző szervek hagyjanak fel az oroszok elleni, harmadik országokban történő 'vadászattal'. Ragaszkodunk az Egyesült Államokban élő honfitársaink jogainak tiszteletben tartásához, különösen az örökbe fogadott orosz gyermekek megfelelő védelméhez" - szögezte a Kerry-látogatást megelőzően kiadott közleményében az orosz külügyminisztérium.
Ebben egyúttal kifejezte reményét, hogy a vizit hozzájárul majd a normális orosz-amerikai kapcsolatokhoz való visszatéréshez, amitől nagyban függ a nemzetközi kapcsolatok általános légköre is.
(MTI)