Vlagyimir Putyin orosz elnök és John Kerry amerikai külügyminiszter egyetértett abban, hogy Moszkva és Washington együttműködése sikerekhez vezetett a szíriai konfliktus kezelésében.
A két politikus akkor váltott szót erről, amikor Putyin a Kremlben fogadta a Kerry vezette amerikai küldöttséget. Az orosz vezető közölte: Moszkvában tudatában vannak annak, hogy Szíriában nem sikerült volna haladást elérni Barack Obama elnök beleegyezése nélkül.
Putyin reményét fejezte ki, hogy az amerikai külügyminiszter újabb oroszországi látogatása ismét hozzájárul majd az orosz és az amerikai álláspont közelítéséhez Szíria és Ukrajna, valamint más nemzetközi kérdések és a kétoldalú kapcsolatok ügyében.
Kerry elismerte, hogy a két ország együttműködése, komoly hozzáállása jelentős eredményekhez vezetett, egyebek között a szíriai lakosság életkörülményeinek javulásában. Emlékeztetett rá, hogy a fegyvernyugvást, amely vasárnap már egyhónapos lesz, sokan lehetetlennek tartották, de az amerikai-orosz katonai és politikai együttműködésnek köszönhetően mégis létrejött a tűzszünet.
John Kerry kijelentette: az Egyesült Államok reméli, hogy a genfi szíriai béketárgyalásokon haladást sikerül elérni, és hogy meg lehet majd kezdeni a szíriai politikai átmenet "nagyon komoly és bonyolult munkáját". A közösen megoldott problémák komolyságára hivatkozva elmondta, meg kell vizsgálni, hogy újjá lehet-e építeni az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatokat.
Az amerikai diplomácia vezetője az orosz elnökkel a tárgyalások zárt ajtók mögött folytatott szakasza előtt kijelentette, az Egyesült Államoknak vannak elképzelései arról, miként lehetne növelni a genfi tárgyalások hatékonyságát, s hogy miként lehetne hamarabb sikerre jutni Ukrajnában.
Kerry a találkozó elején részvétét fejezte ki egy zömében orosz utasokat szállító utasszállító Rosztov-na-Donuban történt lezuhanása miatt, és felajánlotta az amerikai közlekedésbiztonsági szakhatóság segítségét a tragédia okainak kiderítésében.
(MTI)