Pak Gun Hje dél-koreai államfő szerint véget kell veti Észak-Korea "meggondolatlan provokációinak és háborús fenyegetéseinek", és meg kell nyitni a "Koreai-félsziget egyesítésének korszakát".
"A történelmi feladat megoldásához erős hadseregre van szükségünk, amely folyamatos készültségben van, és képes elrettenteni az ellenfelet" - hangsúlyozta az államfő hétfőn a hadsereghez intézett üzenetében.
Két nappal korábban Phenjan azzal fenyegette Szöult, hogy "könyörtelen" katonai műveletet indít ellene, ha nem kér bocsánatot azért, mert szándékosan megsértette Kim Dzsong Un észak-koreai vezető méltóságát. Észak-Korea azt állítja, hogy Dél-Korea rakétákkal felszerelt 16 vadászrepülője egy hadgyakorlatnak álcázott művelet során meg akarta semmisíteni Kim hivatalát.
Zoom
Dél-koreai aktivisták Észak-Korea-ellenes röplapokkal teli léggömböket készülnek a magasba engedni a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet mellett fekvő Padzsuban (MTI/EPA/Yonahp)
Han Min Ku védelmi miniszter egy tüzérségi egységnél tett hétfői látogatása során arra szólított fel, hogy "erőteljesen válaszoljanak" az északiak bármiféle provokációjára. "Hadseregünknek gondolkodás nélkül erőteljes választ kell adnia az ellenséges provokációkra, hogy elvegyük a kedvüket az újabb csapásoktól, és megmutassuk, hogy azokkal kizárólag önmaguk megsemmisítését érik el" - hangsúlyozta a tárcavezető.
Phenjan a napokban fokozta Dél-Korea tüzérségi fenyegetését, bejelentve, hogy a múlt héten egy nagy kaliberű rakéta-sorozatvető rendszer (MRLS) utolsó tesztjét végezték el, amelynek telepítésével elérhetővé válik Dél-Korea.
Mun Szang Gjun, a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője hétfőn jelezte, hazája nem tétlenkedik, és átfogó rakétaelhárító-rendszert épít ki az észak-koreai fenyegetéssel szemben.
Eközben dél-koreai aktivisták hétfőn csaknem százezer szórólapot eresztettek fel héliummal töltött léggömbök segítségével a határ közelében. A lapokra az észak-koreai rezsimet bíráló gondolatokat írtak.
A Harcosok egy Szabad Észak-Koreáért nevű csoport 50 ezer hasonló üzenetet küldött át a határon szombaton, a Csonan dél-koreai hadihajó 2010-ben történt elsüllyesztésének évfordulóján. A feltehetőleg észak-koreai torpedó által elpusztított korvetten 46 tengerészgyalogos lelte halálát.
Az aktivisták azt tervezik, hogy a következő három hónapban 10 millió szórólapot küldenek Észak-Koreába, tiltakozásul annak legutóbbi nukleáris tesztje ellen.
(MTI)