Őrizetbe vették a géprablót, aki eltérített egy egyiptomi repülőgépet kedden. A gép Cipruson szállt le, a géprabló a személyzet és a külföldi utasok kivételével mindenkit elengedett. Kairói források szerint nem terroristáról van szó, és valószínűleg a robbanóöve sem valódi.
Zoom
A géprablót őrizetbe vették, minden túsz kiszabadult - jelentette be a ciprusi külügyminisztérium.
A géprabló az utolsó túszokkal együtt, feltartott kézzel hagyta el a gépet.
Zoom
A férfi egyébként nem fogalmazott meg követeléseket – jelentette be korábban sajtótájékoztatóján Serif Fati egyiptomi polgári repülésügyi miniszter.
A brit Guardian élő tudósítása szerint a tárcavezető megerősítette: egy, saját állítása szerint robbanóövet viselő utas térítette el a gépet, és azt kérte a kapitánytól, hogy vigye azt Törökországba vagy Ciprusra.
A miniszter szerint biztos, hogy fegyver nincs a géprablónál.
A fedélzeten 55 „különböző nemzetiségű” ember volt – tette hozzá. A géprabló közülük mindenkit szabadon engedett a kapitány és a másodpilóta, a személyzet egy női tagja, a biztonsági tiszt, valamint három utas kivételével.
A géprabló később újabb három túszt elengedett, egy negyedik pedig kimászott a pilótafülke ablakán - erről felvételt is közölt a ciprusi tévé.
A tárcavezető dühösen reagált az egyiptomi légi biztonságot firtató újságírói kérdésre. „Tényleg úgy gondolja, hogy most van itt az ideje, hogy ilyesmiről beszéljünk?” – idézte a szavait a BBC.
A kiszabadult utasokért gépet küldött Ciprusra az EgyptAir.
(Origó nyomán)
Frissítés: nem volt igazi a "robbanóöv"
Mobiltelefontokokból összeeszkábált robbanóöv-utánzattal ijesztgetve térítették el az EgyptAir Cipruson leszállt járatát - közölte kedden Joannisz Kaszulidesz ciprusi külügyminiszter a vérontás nélkül végződő túszdráma után adott sajtótájékoztatóján.
Az EgyptAir egyiptomi légitársaság egyik belföldi járata, egy Airbus 320 típusú repülőgép 81 emberrel a fedélzetén (más beszámolók szerint 62 fő tartózkodott az utasszállítón) az egyiptomi Alexandriából Kairóba indult, de az egyik utas megfenyegette a pilótát, hogy felrobbantja a testére erősített robbanószerkezetet. Később kiderült, hogy a robbanóöv a géprablón nem volt igazi, mobiltelefontokokból készítette az utánzatot.
Az egyiptomi hatóságok a géprablót az egyiptomi állampolgárságú Szeid Eldin Musztafaként azonosították. Később közölték, az 1957-ben született férfi Heluán tartomány lakosa, akinek nem egyszer gyűlt meg a baja a hatóságokkal: többször eljárást indítottak ellene lopás, csalás, okirathamisítás és kábítószerügyek miatt.
Korábban a kairói hatóságok az egyiptomi-amerikai kettős állampolgárságú Ibrahim Szamahaként azonosították a géprablót, de egy magát Szamaha feleségeként azonosító egyiptomi nő közölte az ONTV egyiptomi televízióval, hogy a férje sosem járt Cipruson, a gépeltérítőről közzétett képeken pedig nem a párja látható. Emellett a túszdráma fejleményei közepette a magát Nahlának nevező hölgy elmondta, Ibrahim Szamaha éppen Kairó felé tart, hogy onnan az Egyesült Államokba repüljön egy konferenciára.
(MTI)
Korábban írtuk: Kedd reggel egy robbanóövet viselő férfi eltérítette az EgyptAir légitársaság Alexandriából Kairóba tartó gépét a ciprusi Lárnaka repterére. Az Airbus A320-as gépen nyolcvanegy utas volt, de a gépeltérítő a hétfős személyzet és négy külföldi kivételével mindenkit elengedett, és tárgyalásba is bocsátkozott a hatóságokkal. Az első hírek szerint menedékjogot kért Ciprustól. A háttérben a politika helyett a szerelem lehet.
Zoom
Eltérítették az EgyptAir légitársaság Alexandriából Kairóba közlekedő belföldi járatát kedden reggel. Az Airbus A320-s gép a ciprusi Lárnaka repülőterén szállt le, Omar al Gamal pilóta jelezte a hatóságoknak, hogy a gépet egy fegyveres térítette el.
Az első hírek még arról szóltak, hogy legalább nyolcvanegy ember, köztük egy fegyveres van az MS181-es járat fedélzetén. Később az egyiptomi légiforgalmi hatóság ötvenöt utasról és ötfős személyzetről számolt be. Menczer Tamás, a magyar külügyminisztérium szóvivője szerint magyar utas nincs a gépen. Az egyiptomi légügyi hatóság megerősítette, hogy a gépeltérítő robbanómellényt viselt, de több tisztségviselő kétségét fejezte ki a bombaöv eredetiségével kapcsolatban.
Cipruson válságstábot állítottak fel. A lárnakai repülőteret teljesen lezárták, az oda tartó gépeket egy másik ciprusi reptérre irányítják át. A gépeltérítés hírére az izraeli légierő vadászgépeket küldött a Földközi-tenger fölé.
Az EgyptAir közölte, hogy gyorsan egyezségre jutottak a gépeltérítővel abban, hogy a négy külföldi utas és a hétfős személyzet kivételével minden utast elengednek (ez egyébként cáfolja azt a korábbi híresztelést, miszerint nyolc brit és tíz amerikai lett volna a fedélzeten).
A túsztárgyalások jelenleg is folynak.
Ezt tudjuk a gépeltérítőről
A gépeltérítést egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára, és ahogy egyre többet tudni meg az eltérítőről, úgy válik egyre valószínűbbé, hogy magánakcióról van szó:
  • egy egyiptomi tévétársaság szerint a gépeltérítő neve Ibrahim Szamaha.
  • a férfi menedékjogot kér a ciprusi kormánytól.
  • a volt felesége jelenleg is Cipruson él. A gépről ledobott egy neki címzett arab nyelvű levelet is, és a nő már a repülőtéren van, hogy segítse a tárgyalást.
Egyiptomi külügyminisztériumi források sajátos stílusban erősítették meg a Guardiannek a magánjellegű motivációt:
Ez nem egy terrorista, hanem egy idióta. A terroristák bolondok, de nem hülyék. Na ő viszont az.
Zoom
Az épp Brüsszelben tartózkodó ciprusi elnök, Nikosz Anaszteidész is kizárta a terrorista motivációt, és megerősítette, hogy a szerelmi bánattól szenvedő ember volt feleségével akart találkozni Cipruson.
Az egész egy nőről szól.
Tavaly már egyszer megbukott az egyiptomi légi biztonság
Az egyiptomi légi biztonsággal kapcsolatban már a sarm-es-sejki terrortámadásnál is komoly problémák merültek fel. Az Iszlám Állam Sínai-félszigeti tartományának emberei ugyanis játszi könnyedséggel csempészték fel az orosz chartergép fedélzetére a bombát. Ahogy annak idején egyiptomi biztonsági tisztek – persze névtelenül – nyilatkozták a sarm-es-sejki reptér biztonsági hiányosságairól:
  • Gyakran nem működik a csomagvizsgáló gép.
  • 10 eurónyi kenőpénzért droggal teli bőröndöket is átengednek a csomagellenőrzésnél.
  • És ha valaki jelentené is a hiányosságokat a felettes szerveknek, akkor sem történik semmi.
(Index nyomán)
Korábban írtuk: Eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet kedden, 81 emberrel a fedélzetén - jelentette a RIK ciprusi állami tévéadó. A hírt később egyiptomi kormánytisztviselők is megerősítették.
A gépnek a ciprusi Lárnaka repülőterén kellett leszállnia. A repülőgép belföldi járat volt, Alexandriából szállt fel, és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia.
Egy ciprusi illetékes szerint valószínűleg robbanószerkezet is van a repülőgép fedélzetén.
A ciprusi állami televízió (RIK) a rendőrségre hivatkozva azt jelentette, hogy egyetlen géprabló van a repülőn.
(MTI)