Oroszország vezető szerepet vállalna a Palmüra ókori szíriai romvárosban az Iszlám Állam (IÁ) által okozott károk helyreállításában - jelezték vezető orosz tisztségviselők.
Oroszország már a közeljövőben aknakereső szakértőket és robotokat küld a terrorszervezet uralma alól vasárnap felszabadított régészeti lelőhelyre - közölte Moszkvában Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök.
Az UNESCO világörökségi listáján szereplő romvárost a kormányerők foglalták vissza, Oroszország pedig a damaszkuszi kormány szoros szövetségese.
Oroszország mindenképpen részt vesz Palmüra helyreállításában - jelentette ki Mihail Svidkoj, az orosz elnök nemzetközi kulturális együttműködésért felelős különmegbízottja.
A befolyásos kultúrpolitikus szerint Oroszországban sok olyan szakember van, aki megrongálódott műemlékek helyreállítására szakosodott. "Ha a szakértőink képesek voltak újra felépíteni Szentpétervár elővárosát, képesek lesznek restaurálni Palmürát is - mondta.
Az Ermitázs is segít a helyreállításban
A világhírű szentpétervári múzeum, az Ermitázs is felajánlotta segítségét a műkincsek helyreállításához, sőt az elhurcolt régiségek visszaszerzéséhez is. Önkéntesek állítólag már dolgoznak a romváros makettjén.
A restaurálás megkezdése előtt mindent alaposan tanulmányozni kell, és ez komoly nemzetközi összefogást igényel - mondta Mihail Pjotrkovszkij, az Ermitázs igazgatója.
Jobb állapotban van, mint számítottak rá
A szíriai régészeti hatóságok szerint néhány értékes műemlék valóban megsemmisült, az ókori romok nagy része azonban túlélte az Iszlám Állam 10 hónapig tartó uralmát Palmürában. Szakemberek szerint a károk helyreállításához öt évre lenne szükség.
Mámún Abdul-Karim, a szíriai régészeti hivatal vezetője, aki hétfőn látogatott el Palmürába, hogy megkezdje az ókori műkincsek állapotának felmérését, azt mondta, hogy bár a hatóságok a legrosszabbra számítottak, "a terület általánosságban véve jó állapotban van".
"Ha megkapjuk az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) jóváhagyását, akkor öt éven belül helyreállítjuk az Iszlám Állam által megrongált vagy elpusztított épületeket" - idézte Abdul-Karimot az Al-Arabíja hírtelevízió honlapja.
A szíriai konfliktust megelőzően évente több mint 150 ezer turista kereste fel a romvárost.
(MTI)