Megérkezett Észtországba az első hét olyan "menekült", akiket Tallinn az Európai Unió kvótarendszere keretében fogad be - közölte a tallinni belügyminisztérium kedden.
"Hét menekült érkezett ma Észtországba a görögországi menekülttáborokból. Rövid időn belül elhelyezik őket Tallinnban és Tartuban, ahol szállást biztosítanak számukra" - mondta a szóvivő.
Már korábban közölték, hogy az Észtországba befogadott menekültek első csoportjában heten lesznek: egy ötfős iraki család és egy-egy menekült Jemenből és Szíriából.
Tallinn korábban nyolc migránst utasított vissza, akiket Olaszország javasolt. Hanno Pevkur belügyminiszter Dimitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi biztosnak címzett levelében azzal indokolta döntését, hogy az Olaszország által javasolt migránsok okmányaival gondok voltak. "Az áttelepített menekülteknek bizonyítottan védelemre szorulóknak kell lenniük, de a rendelkezésre álló okmányok alapján nem tudunk ilyen határozott következtetésre jutni" - mondta Pevkur.
Az Európai Unió kvótái alapján Észtország 2017-ig 523, közel-keleti és afrikai országokból származó "menekült" befogadását vállalta.
(MTI)