Oroszország azzal vádolta meg Törökországot, hogy civil alapítványokon keresztül fegyverekkel és katonai felszereléssel segíti az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet Szíriában.
Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának címzett, pénteken nyilvánosságra hozott levelében azt írta, hogy Törökország az Iszlám Állam dzsihadistáinak legfőbb fegyver- és lőszerszállítója. A dokumentum szerint a szállítmányokat a török hírszerzés ellenőrzi.
Moszkva közlése szerint mintegy 1,9 millió dollár értékű robbanószereket és vegyi anyagokat csempésztek át a török-szíriai határon a szélsőségeseknek.
A levél a Besar, valamint a Lyilikder nevű szervezeteket és a Szabadság- és emberi jogokért alapítványt nevezte meg a dzsihadistáknak küldött szállítmányok feladóiként. Az orosz ENSZ-nagykövet azt mondta, hogy Szíriában ez a három alapítvány áll a török hírszerzés frontvonalában.
A török ENSZ-nagykövetség nem reagált az orosz vádakra.
Oroszország rendszeresen azzal vádolja Törökországot, hogy a Moszkva legfőbb szövetségesének számító Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló iszlamista csoportokat támogatja.
(MTI)