A török államfő szerint országa a "végsőkig" támogatni fogja Azerbajdzsánt Örményország ellenében a karabahi konfliktusban.
Recep Tayyip Erdogan egyesült államokbeli látogatásán mondta ezt szombaton egy azeri újságírónak azzal kapcsolatosan, hogy immár második napja fegyveres összecsapásokról érkeznek hírek a zömében örmények lakta azerbajdzsáni Hegyi-Karabahból. Eddig állítólag 18 örmény és 12 azerbajdzsáni katona halt meg az összetűzésekben.
"Imádkozunk azért, hogy azerbajdzsáni testvéreink felülkerekedjenek ebben a harcban a lehető legkisebb veszteségekkel. Támogatni fogjuk Azerbajdzsánt a végsőkig" - mondta Erdogan.
Törökország közeli kulturális és nyelvi kapcsolatokat ápol Azerbajdzsánnal. Miközben Ankara Baku fontos szövetségese, diplomáciai kapcsolatot sem tart fenn Örményországgal az Oszmán Birodalom idején örmények ellen elkövetett tömeggyilkosságok megítélése körüli viták miatt. Jereván népirtásnak tartja az 1915-1917 között végrehajtott, becslések szerint körülbelül félmillió halálos áldozatot követelő mészárlásokat, Ankara azonban ezt határozottan elutasítja.
Erdogan bírálta a Franciaország, Oroszország és az Egyesült Államok társelnökletével működő úgynevezett minszki csoportot, amely évek óta próbál megoldást találni a karabahi válságra.
Zoom
"Ha a minszki csoport helyes és határozott intézkedéseket hozott volna, ilyen dolgok nem történtek volna meg" - mondta Erdogan.
Egy másik témáról szólva a török államfő "elszomorítónak" nevezte Barack Obama amerikai elnök kijelentéseit a török sajtószabadság állapotáról.
"Szomorú vagyok amiatt, hogy távollétemben elhangzottak ilyen kijelentések" - mondta Erdogan, és megjegyezte, hogy a sajtószabadság kérdése nem is szerepelt az Obamával folytatott minapi megbeszélésén.
Obama "nem beszélt ilyen dolgokról. A korábbi telefonbeszélgetéseink alkalmával is hasznosabb dolgokról tárgyaltunk, mint a sajtószabadság" - mondta Erdogan, akinek szavait több török lap idézte.
Obama csütörtökön tartott "informális" jellegű megbeszélést Erdogannal Washingtonban a nukleáris biztonságról szóló csúcstalálkozó alkalmával, és másnap úgy nyilatkozott, "nem csinál titkot abból, hogy aggasztja egyes folyamatok dinamikája" Törökországban. Szerinte "nagyon aggasztó útra" sodorhatja Törökországot a bánásmódja a sajtóval. Obama azt mondta, hogy ezzel kapcsolatos aggodalmait kifejezte közvetlenül Erdogannak is.
"Az újságok sértegetnek engem most is. Az ilyen sértegetések és fenyegetések nem megengedettek a Nyugaton. Ha Obama ezt (a sajtószabadság kérdését) felvetette volna a tárgyalásainkon, elmondtam volna neki" - hangoztatta Erdogan.
Nyugaton gyakran tekintélyelvűséggel vádolják a török vezetőket, egyebek között az ellenzéki sajtó elnémítása, a Zaman médiacsoport államosítása, illetve a Cumhuriyet című napilap főszerkesztője és egyik tudósítója elleni bírósági eljárás miatt. A Cumhuriyet korábban videofelvétellel alátámasztott cikket jelentettek meg arról, hogy Törökország 2014-ben fegyvereket szállított szíriai szélsőségeseknek. Az ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte rájuk a "kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlet és kémkedés" vádjával.
Frissítés: Az azeri békeszeretők már gyűjtögetik a jó pontokat a "nemzetközi struktúrák" előtt
Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium bejelentette vasárnap, hogy egyoldalúan leállítja a katonai hadműveleteket Hegyi-Karabahban.
A tárca közleménye úgy fogalmaz, hogy a "nemzetközi struktúrák hathatós kéréseinek és az ország békeszerető politikájának eredményeképpen" a hadsereg egyoldalúan véget vet az ellentámadásoknak és válaszlépéseknek a megszállt területeken, és megerősíti a felszabadított területek biztonságát.
Ugyanakkor a minisztérium hangsúlyozza, hogy az örmény oldal provokációi, a lakott területek és a hadsereg állásainak lövetése esetén az azeri hadsereg folytatni fogja hadműveleteit a megszállt területek felszabadítására.
(MTI)