Megöltek a tálibok egy ötéves kisfiút szerdán az afgán főváros, Kabul közelében, egy rendőrség ellen végrehajtott támadás során. Az eset Zarobi térségében, a Kabulba vezető egyik legfontosabb főúton történt, ahol a kisgyermeket egy autóban érte a halálos lövés. Szülei megsebesültek, de túlélték a támadást.
Fahim Mozazai kerületi vezető elmondta, hogy a tálibok egy dombról támadtak, és a hatóságok jelenleg is keresik az elkövetőket. A kereskedelemnek is fontos útvonal a keleti tartományokkal és Pakisztánnal köti össze a fővárost, és a szélsőségesek rajtaütése miatt órákra le kellett zárni. Tavaly megszaporodtak ezen a részen a tálibok támadásai.
A főváros közelében történt incidenssel egy időben a dél-afganisztáni Kandahár központjában hivatalos források szerint a biztonsági erők lelőttek egy öngyilkos merénylőt, még mielőtt működésbe hozhatta volna a testére erősített robbanószerkezetet. Szamim Hpalvak kormányszóvivő azt mondta, hogy másnak nem esett baja. A Hszinhua hírügynökség viszont úgy értesült, hogy felrobbantotta magát a merénylő, és megölt egy járókelőt, egy másikat pedig megsebesített. Egy tartományi rendőrfőnök elmondta, hogy eredetileg a biztonsági erők tagjai lettek volna a célpontok, de a merénylőt a hatóságok észrevették, ezért a tervezettnél korábban működésbe hozta a nála lévő pokolgépet.
Mindeközben harcok törtek ki a hadsereg és a tálibok között az ország északi részén, Baglán tartományban, ahol a korábbi összecsapásokban megrongálódott több villamos vezeték, jelentős területeket borítva sötétbe. A szerdai harcokban meghalt 13 lázadó, továbbá egy polgári lakos és egy rendőr is - közölték helyi tisztségviselők.
(MTI)