A két izlandi kormánypárt szerdán megállapodást kötött a további együttműködésről, illetve egy új miniszterelnök jelöléséről - közölte egy kormányzati forrás. Az eddigi kormányfő belekeveredett az offshore botrányba.
"A két párt arról határozott, hogy fenntartják az együttműködést a kormányban, és egy új miniszterelnököt jelölnek ki" - mondta a forrás, aki nevének elhallgatását kérte.
Sigurdur Ingi Jóhannsson mezőgazdasági miniszter az egyik legvalószínűbb jelölt, aki átvehetné a kormányfői tisztséget - tette hozzá.
Az izlandi kormány el szeretné kerülni az idő előtti választásokat azzal, hogy Sigmundur David Gunnlaugsson miniszterelnök helyére, aki ideiglenesen félreáll, de végérvényesen nem mond le posztjáról, egy "helyettesítőt" jelöljenek ki.
A Gunnlaugsson vezette Haladó Párt mellett a Függetlenségi Párt alkotja a kormánykoalíciót. Az izlandi kormányfő hivatala szerdán közölte, hogy Gunnlaugsson a korábbi hírekkel ellentétben nem mond le, de ideiglenesen félre szándékozik állni.
A miniszterelnök azért került bajba, mert kiderült, hogy ő és felesége az offshore cégekről a napokban kiszivárogtatott panamai dokumentumok szerint közel 4 millió dollár (több mint egymilliárd forint) értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból a 2008-as pénzügyi válság idején. A kormányfő azt mondja, hogy nem követett el adócsalást.
(MTI)