Egy másik országban üzemelő észak-koreai étterem tizenhárom dolgozója átszökött Dél-Koreába – közölték pénteken Szöulban.
Korábban már előfordult olyan eset, hogy külföldi étteremből szöktek el észak-koreai állampolgárok, de most először léptek le csoportosan ugyanarról a vendéglátóhelyről - mondta a szöuli országegyesítési minisztérium szóvivője. Egy férfiről és 12 nőről van szó.
A szóvivő nem mondta meg, melyik országból érkeztek, hogy az ügy ne okozzon diplomáciai bonyodalmat, és ne veszélyeztesse az ott maradt többi észak-koreai dolgozót.
A két Korea viszonyában érzékeny kérdés az észak-koreaiak szökése. Phenjan azzal vádolja Szöult, hogy átcsalogatja állampolgárait, amit Dél-Korea rendre cáfol.
Külföldi munkára többnyire azokat az észak-koreaiakat engedik, akiknek a rendszer iránti lojalitása nem kérdéses. Évente átlagosan több mint ezer észak-koreai szökik át Dél-Koreába, menekülve a mélyszegénység és a diktatúra elől.
A menekülők általában Kínába mennek, majd onnan tovább Dél-Koreába. Márciusi adatok szerint összesen már huszonkilencezer észak-koreai hagyta el hazáját.
(MTI)