Bevándorlók telefonjait törték fel a brit hatóságok, erőszaktevők és áldozatok készülékeit egyaránt. A brit Amnesty a magánélethez való jogra hivatkozva megkérdőjelezte a tevékenységet, a nemi erőszak áldozatait védő aktivisták pedig felháborodtak.
Három éve legálisan törik fel a brit hatóságok a hozzájuk érkező bevándorlók telefonjait - tudta meg az Independent brit lap.
Zoom
Ezt egy 1997-ben elfogadott rendőrségi törvény keretében tették, amely lehallgatókészülékek alkalmazását is engedélyezi.
A bevándorlók otthonaiba, kocsijába vagy számukra kialakított fogdákba is beépítheti a rendőrség ezeket a felszereléseket. De szerencsére még a migránsok telefonjainak és számítógépeinek feltöréséhez is zöld lámpát kaptak.
A bevándorlásügyi miniszter szerint a lehallgatással a rendőrség a nyomozásokat gyorsítja fel és bűncselekményeket előz meg.
Elképesztő logikára hivatkozva tiltakoznak az önvédelem ellen a felforgatók
A "brit" Amnesty vezetősége viszont úgy gondolja, hogy a migránsok magánéletét ugyanaz a védelem illetné meg, mint bármilyen más állampolgárét. De a brit parlament három éve egyre több hatalmat ad a bevándorlásügyi tisztviselőknek, akik kaptak az alkalmon, és minden adatok begyűjtöttek bevándorlóktól. Arról nem szóltak a sirámok, hogy lehet, hogy pont ennek köszönhetően nem Londonban történt az újkori sáskajáráshoz köthető első néhány merénylet.
Legjobban a kínzások és a nemi erőszak áldozatait védő szervezetek háborodtak fel a lehallgatáson, mivel úgy tartják, hogy ezek a fogva tartott emberek a társadalom legkiszolgáltatottabb részét képviselik, így megalázásuknak lehallgatása még tovább növeli az őket ért megaláztatást.
(Híradó nyomán)
Kapcsolódó: