Háromezer forintnak megfelelő összegért engedi át Európába sok török rendőr az összegyűlt bevándorlók tömegéből azokat, akik hajlandók fű alatt pénzt adni nekik - állítja egy brit portál. Mindeközben Törökország több mint 940 milliárd forintnak megfelelő összeget kap az Európai Uniótól a migránsáradat megfékezésére.
Zoom
Mohammed Miresh és felesége elmesélte, hogyan engedte át őket az EU-ba a korrupt török rendőrség
Korrupt török rendőrök ássák alá az Európai Unió migránsáradat megakadályozására tett erőfeszítéseit - írja az Express nevű hazafias brit portál saját információkra hivatkozva.
A lap szerb-macedón határhoz kihelyezett munkatársa olyan afgán, szír és iraki bevándorlókat kérdezett meg határátlépési szándékaikról, akik meglepő módon részletes információkat adtak az illegális átjutás lehetőségeiről.
Zoom
A szíriai Ahmad Dahik azt mondja, a török rendőrség és az embercsempészek közeli barátoknak tűnnek
Tőlük tudta meg az Express azt is, hogy az embercsempészek mellett a rendőrök is pénzért engednek át sok betolakodót, egy ember határátlépése 10 eurónál kezdődik, de rizikós helyzetekben ez az összeg 100 euróig is felszökhet.
Zoom
Az ágrólszakadtak iPhone-on mutatják, hogyan sétáltak el a rendőrség orra előtt fényes nappal
Az uniós tisztviselők múlt hónapban egyeztek meg a Törökországnak előkészített óriási támogatás átadásáról, emellett a schengeni tagság lehetőségét is meglebegtették a török kormány előtt. A török rendőrség "mulasztásai" azonban saját kormányuk célkitűzései ellen dolgoznak.
"A török rendőrségben köztudottan sok korrupt tiszt van. Ha elkapnak, pénz fejében elengednek" - állította az egyik megkérdezett.
Zoom
Kontinensfoglalók egy szerbiai "menekült"táborban - azt mondják, Törökország tele van embercsempészekkel
Mások is hasonló információkkal szolgáltak: "A parti őrség kitoloncol, ha elfog. De ha pénzt kapnak, ők is továbbengednek."
A szerb-macedón határnál a rendőrség és az embercsempészek együttműködéséről is beszámoltak bevándorló családok, egyesek azt mondták, hogy a rendőrség félrenéz, ha embercsempészeket lát üzletelni a migránsokkal, mások szerint viszont üzleti kapcsolatban állnak egymással.
(Express - Híradó nyomán)