Határozottan elítélte pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa az aznapi sikertelen észak-koreai rakétakísérletet, és arra figyelmeztette Phenjant, hogy az eset újabb büntetőintézkedéseket vonhat maga után.
A testület állásfoglalása szerint a rakétaindítás nyilvánvalóan sértette a BT korábbi határozatait, még akkor is, ha sikertelen volt. "A BT tagjai egyetértettek abban, hogy a testület figyelmesen nyomon fogja követni a helyzetet, és további lényegi intézkedéseket fog tenni a korábban kifejezésre juttatott eltökéltségének megfelelően" - áll a BT nyilatkozatában.
Észak-Korea pénteken, Kim Ir Szen néhai államalapító születésnapján hajtott végre kísérletet egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, de a teszt kudarcba fulladt. Feltehetően egy - háromezer kilométeres hatótávolságú - Musudan rakétát teszteltek volna. Szöuli kormányforrásokból előző nap vált ismertté, hogy Észak-Korea egy vagy két ilyen rakétát helyezett indítóállásba keleti partvidékén, és feltehetően rakétakísérletre készül.
A Musudan rakétát először 2010-ben mutatták be egy phenjani katonai parádén, de egyszer sem tesztelték még. A kommunista országnak feltehetően mintegy ötven ilyen rakétája van, amely eléri Japán bármelyik pontját, de az Egyesült Államok okinavai és guami támaszpontját is.
Észak-Korea a diplomáciai feszültségek idején gyakran felhagy a köntörfalazással, durva és fenyegető nyelvezetet használ az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával szemben, és sűrűn hajt végre rakétakísérleteket is. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt hónapban minden eddiginél szigorúbb szankciókat rendelt el Phenjannal szemben, mert Észak-Korea január elején ismét kísérleti atomrobbantást hajtott végre, egy hónappal később pedig műholdat lőtt fel nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta segítségével, megsértve a szervezet korábbi határozatait.
(MTI)