Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök arra figyelmeztetett vasárnap, hogy amennyiben Brüsszel keresztülviszi a "menekültek" állandó kvóták szerinti elosztását az uniós tagállamok között, Csehország akár bírósághoz is fordulhat védekezésképpen.
A cseh kormányfő bízik abban, hogy az állandó kvótarendszer bevezetését több más uniós tagállammal együttműködve sikerül megakadályozni. Ha azonban ez nem sikerülne, semmiféle lépést sem akar előre kizárni.
"Előre nem zárhatok ki semmiféle reakciót" - jelentette ki Bohuslav Sobotka a Prima cseh kereskedelmi televízió vasárnapi politikai vitaműsorában a riporter kérdésére válaszolva.
Csehország korábban elutasította azt a felvetést, hogy csatlakozzon ahhoz a beadványhoz, amellyel Magyarország és Szlovákia az Európai Bírósághoz fordult, hogy védekezzen a kötelező állandó kvótákkal kapcsolatos tavalyi EU-döntés ellen.
Az európai uniós belügyminiszterek tavaly szeptemberben hoztak többségi döntést a betolakodók elosztásának kvótáiról. Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia a kvótás rendszer ellen szavazott, míg Finnország tartózkodott.
Amikor Magyarország és Szlovákia bírósághoz fordult a kvóták ügyében, Bohuslav Sobotka azt mondta, hogy cseh részről hiba lenne ehhez a kezdeményezéshez csatlakozni, mert azután a kormány nehezebben tudná kivédeni az állandó kvóták bevezetését.
Az Európai Bizottságnak nyárig kellene új javaslatot előterjesztenie a betolakodók befogadásáról. Az eddigi javaslatok a kvótás rendszerrel számolnak. Sobotka szerint ez a megoldás nem jó, mert lényegében ösztönzi az illegális bevándorlást az Európai Unióba.
A cseh kormányfő úgy véli, hogy az állandó kvóták rendszere ellen egy, a visegrádi csoportnál szélesebb koalíciónak kellene fellépnie. Megjegyezte, hogy például Franciaország is ellenzi az állandó kvótákat.
A jelenleg a V4-ek soros elnöki tisztségét is betöltő Csehország mindent megtesz annak érdekében, hogy a témával foglalkozzon az Európai Tanács, amelyben nincs lehetőség többségi döntéshozatalra. "Ha ez nem sikerül (az állandó kvóták blokkolása), akkor a Cseh Köztársaság részéről semmiféle reakciót nem zárnék ki" - szögezte le a miniszterelnök a Prima televíziónak nyilatkozva.
Sobotka hangsúlyozta, hogy az állandó kvóták rendszere rossz, és ezt az iraki keresztény menekültek befogadására irányuló cseh projekt csődjével is érzékeltetni kívánja Brüsszelben. Csehország egy humanitárius projekt keretében mintegy másfél száz iraki keresztény menekültet fogadott be, de többségük végül úgy döntött, hogy Németországba távozik, ahol szerintük jobbak az életkörülmények, ráadásul rokonaik is vannak ott.
(MTI nyomán)