Napok óta demonstrálnak a macedón fővárosban az államfő lemondását követelve, aki korábban amnesztiát adott a lehallgatási botrány több érintettjének. Tudósítások szerint több tízezren vettek részt a tüntetésen.
Az elmúlt kilenc napban több ellenzéki tüntetés is volt amiatt, hogy Gjorge Ivanov államfő kegyelemben részesített több tucat ellenzéki és kormánypárti személyt, a belpolitikai válságot okozó lehallgatási botrány gyanúsítottjait, vádlottjait és elítéltjeit. Az első tüntetéseken voltak összetűzések, de a hétvégi megmozduláson és a csütörtöki demonstráción már nem. Ellenzékiek és kormánypártiak is demonstráltak, ezért nagyszámú rohamrendőr állt a táborok között, és vízágyúk is készenlétben álltak.
Macedóniában június 5-én előre hozott parlamenti választást tartanak, amelyet az ellenzék bojkottálni akar.
Egy névtelenül nyilatkozó uniós tisztségviselő csütörtökön közölte, hogy az Európai Unió szankciókat fontolgat olyan macedón politikusok ellen, akik akadályozzák az immár két éve húzódó macedóniai belpolitikai válság megoldását. Hozzátette, hogy az Európai Unióval folytatott párbeszéd előfeltétele, hogy Ivanov elnök vonja vissza az amnesztiarendeletet.
(MTI)