Az Iszlám Állam kivégzőosztagának dolgozott a brüsszeli reptéren robbantó Najim Laachraoui, aki egy szíriai sebesülés miatt hagyta hátra az elfogott külföldi túszok őrzését, és tért "vissza" Európába a brüsszeli terrortámadás végrehajtására. A dzsihadistát az a négy francia újságíró ismerte fel, akikre Laachraoui vigyázott.
A párizsi és brüsszeli terrortámadások bombakészítője annak a dzsihadista csapatnak volt az egyik meghatározó tagja, akik brit és amerikai túszaik online kivégzésével tartották rettegésben a világot.
A kivégzéseket Dzsihád John, az Iszlám Állam hírhedt hóhéra hajtotta végre, aki brit állampolgársága ellenére gyűlölte londoni életét, ezért ahogy tehette, csatlakozott a dzsihadistákhoz.
A férfi a propagandavideókon többnyire nyugati túszokat végzett ki torkuk elvágásával, tavaly novemberben végzett vele egy jól irányított, amerikai dróncsapás Rakka városában.
Szíriában ő hallgatta ki a külföldi túszokat
Najim Laachraoui "kalifátusi" tevékenységéről eddig csak teóriák terjengtek. Arra már viszonylag korán fény derült, hogy a 24 éves, marokkói származású belga állampolgár 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz, és aktív részese volt a terroralakulatnak egészen addig, amíg meg nem sebesült a lábán.
Ekkor döntött úgy, hogy visszatér Európába. Elsőként a párizsi, majd a brüsszeli terrortámadások előkészítésében is részt vett.
A Daily Mail viszont a napokban kiderítette, hogy a belga állampolgárságú, hálás bevándorló annak a terrorbandának a tagja volt, akik az első nyilvános kivégzéseket hajtották végre Szíria északi részén. Ők végeztek James Foley amerikai újságíróval és John Cantlie brit fotóssal is.
Laachraoui csapata őrizte az elfogott külföldi állampolgárokat, akiket 2014-ben átadtak Mohammed Emwazinak, a terrorcsoport hóhérjának, más néven Dzsihád Johnnak. A dzsihadisták médiafelelőse lefilmezte a kivégzést, majd közzétette az interneten toborzás és elrettentés céljából. A brit fotós minden bizonnyal még most is a szíriai börtönben raboskodik.
Felismerték Szíriában fogvatartott túszai
A brüsszeli repülőtéri öngyilkos merénylők egyike, Najim Laachraoui francia újságírókat tartott fogva többedmagával túszként Szíriában - mondta pénteken két volt túsz jogi képviselője.
"Meg tudom erősíteni, hogy Laachraoui volt ügyfeleim egyik fogvatartója" - mondta Marie-Laure Ingouf a Reuters hírügynökségnek.
A négy újságíró közül Ingouf két kliense 10 hónapon át volt túsz Szíriában, 2014 áprilisában szabadultak ki. Elmondásuk szerint Laachraoui feladata volt a túszok kihallgatása, és ezt kevésbé kegyetlenül végezte, mint egyik harcostársa, a francia állampolgárságú Mehdi Nemmouche.
Utóbbi 2014 májusában négy embert megölt, miután megtámadta a brüsszeli Zsidó Múzeumot.
Szíriában jött rá, hogy európai dzsihádot akar
Laachraouit egy Amr al-Absi nevű dzsihadista vette be a csoportba, aki a nyugati túszok elfogásáért volt felelős. Ő volt az első külföldi dzsihadista, aki 2013-ban hivatalosan is hűséget esküdött Abu Bakr al-Baghdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének.
Najim Laacharaouit az Iszlám Államban csak Abū Idrīs néven ismerték. Az Iszlám Állam magazinja azt írja róla, hogy Szíriai tartózkodása alatt jött rá, hogy életét az európai dzsihád oltárán szeretné feláldozni. Kitanulta a robbanószerkezetek gyártását, és a nemzetközi koalíció légicsapásaiban elhunyt iraki és szíriai muszlimok haláláért egész Európán bosszút akart állni.
Miután véget ért katonai kiképzése, Franciaországba utazott, majd Párizsban és később Brüsszelben is robbanószerkezeteket helyezett el. Mentorával, Emwasival 2015. november 12-én végzett egy dróncsapás Szíriában. A következő nap Laachraoui bandájával több mint 130 embert gyilkolt meg Párizsban.
(Híradó nyomán)