Angela Merkel német kancellár úgy véli, hibázott, amikor nyilvánosan minősítette Jan Böhmermann német televíziós műsorvezető Recep Tayyip Erdogan török elnökről szóló versét.
A kancellár pénteken Berlinben egy más ügyben tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta: "abszolút helyes és nagyon fontos" a menekültügy kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás, mert "segít a schengeni övezet és az uniós külső határ védelmében", és helyesen döntött a kormány, amikor török kérésre megadta a felhatalmazást a független igazságszolgáltatásnak, hogy az ártatlanság vélelméből kiindulva megítélje a Böhmermann-ügyet.
Viszont nem volt helyes szándékosan sértőnek minősíteni a műsorvezető alkotását, mert így "az a benyomás keletkezett, mintha számítana bármit is a személyes értékítéletem", és a kormánynak nem fontos a sajtó és a vélemény szabadsága.
"Ez visszatekintve hiba volt" - mondta a német kancellár, kiemelve, hogy kormányának továbbra is "nélkülözhetetlen értéket" jelentenek az emberi jogok, a sajtó és a vélemény szabadsága.
(MTI)