Több mint négyezer épületet fenyeget az összeomlás veszélye a délnyugat-japáni Kumamoto prefektúrában a korábbi erős földrengések miatt – derül ki a közlekedési és infrastrukturális minisztérium friss adataiból.
Az NHK japán közszolgálati televízióban hétfőn ismertetett jelentés szerint a rengések hét települést érintettek, ezeken a szombatig megvizsgált 11 300 ház és építmény 36 százaléka, összesen 4062 omolhat össze a következő földrengésnél.
A körülbelül 600 szakértőből álló csoport szerint a vizsgált épületek közül mindössze 3738 mondható biztonságosnak.
Az omlásveszélyes épületek nagy részét, 2500-at a földrengések során legtöbb kárt elszenvedő Masikiben találták.
Az április közepén bekövetkezett erős rengések több mint 9 ezer épületben okoztak szerkezeti károkat, közülük ezer teljesen romba dőlt.
Kumamoto prefektúrát április 14-én este egy 6,5-es erősségű földrengés rázta meg, amelyet április 16-án hajnalban egy 7,3-es erősségű követett. A halottak száma hétfőn 49-re emelkedett, miután a mentőalakulatok megerősítették az egyik korábban eltűntként számon tartott személy halálát.
A japán meteorológiai szolgálat adatai szerint az első nagy földmozgás óta helyi idő szerint hétfő délután 3 óráig 888 utórengés következett be.
(MTI)