Az idei parlamenti és a 2018-as elnökválasztás előtt várhatóan újabb "információs támadások" érik majd Oroszországot - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Joskar-Olából, Mariföld fővárosából a Rosszija 24 hírtelevízió által élőben közvetített fórumon.
"Most (ellenfeleink) május 9-re (a második világháború európai befejezésének napjára) találnak ki valamit. Aztán az állami duma megválasztására találnak ki valamit, aztán az elnökválasztásra. Ez száz százalék, ahogy nálunk mondják, nem kell ehhez jósnőhöz menni" - jelentette ki.
Az elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország sohasem hagyja elveszni szuverenitását.
"Ha mindenbe belemennénk és csak helyeselnénk, akkor mindenki számára jók lennénk. Igaz, így fokozatosan elvesztenénk a jelentőségünket, és a jelentőségünk elvesztését, gondolom, a szuverenitásunk és a jövőre vonatkozó perspektívánk elvesztése követné. Ezt sohasem fogjuk megengedni" - mondta.
Putyin "rendkívül veszélyesnek" nevezte a külföldi alapítványok és intézetek részvételét az orosz közoktatásban. Úgy vélekedett, hogy Oroszországnak a haladás érdekében nyitottnak kell lennie az újra, de hangsúlyozta, hogy ezek az - általa konkrétan meg nem nevezett - alapítványok nem felelnek meg az orosz hagyományoknak és kultúrának.
Vlagyimir Putyin Törökországra kitérve azt állította, hogy az ottani hivatalos szervek képtelenek ellenőrzésük alá venni az országuk területére lépő banditákat, akikkel Putyin szerint kapcsolatban állnak.
"Törökországban - amellyel nem a mi hibánkból az ismert módon alakultak kapcsolataink - a hatóságok sajnos nem tudnak megbirkózni a közeli országokból hozzájuk beáramló különféle bandákkal, mert úgy tűnik, hogy kapcsolatban állnak velük" - hangoztatta az orosz elnök.
Moszkva szankciókat vezetett be Ankara ellen, miután a törökök légtérsértésre hivatkozva november 24-én lelőttek egy orosz harci gépet a szíriai határ közelében. A török építőipari, turisztikai és szállodaipari cégeket január 1-től kitiltották az orosz piacról.
(MTI nyomán)