Hároméves letöltendő börtönbüntetésre ítéltek az ausztriai Klagenfurtban egy szíriai férfit, aki az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet támogatta illegális olajkereskedelemből befolyt pénzzel. Az ítélet nem jogerős.
A 33 éves férfi, aki 2014-ben menedékkérelmet nyújtott be Ausztriában, a tárgyaláson tagadta a vádakat, és arra hivatkozott, hogy nem nyersolajjal, hanem üzemanyaggal, dízellel kereskedett, legálisan.
A szíriai Aleppó városból származó férfi a vád szerint 2013 és 2014 között folytatott illegális kereskedelmet. Aleppóban vásárolt kőolajat, és nagy nyereséggel adta tovább más országokban.
Az ügyészek szerint a férfi tudatában volt, hogy az olajjal folytatott kereskedés államilag szabályozott, ezért törvénytelen dolgot tesz. A bevételből az Iszlám Államot támogatta, ezért terrorista szervezetben való részvétellel gyanúsították.
Ügyvédje szerint védencének egyáltalán nincs köze az IÁ-hoz, továbbá nem kereskedett olajjal, és nem is csempészett olajat. Az helytálló, hogy a férfi dízel üzemanyagot vásárolt Aleppóban, azonban mindezt a piaci feltételeknek megfelelő áron tette. A dízelolajat a környéken lévő kiskereskedőknek adta tovább, hogy azok áramfejlesztésre használják.
A bíró azt is tudni akarta, hogy a vádlott milyen politikai nézeteket vall és miképpen vélekedik a szíriai vezetésről. A vádlott azt mondta, hogy ellenzi mind Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét, mind az Iszlám Állam tevékenységét, politikai aktivitása pedig abban merült ki, hogy részt vett néhány tüntetésen.
Elmondása szerint hároméves katonai szolgálat után édesapja két éttermet vett neki, ezek üzemeltetésével foglalkozott. A férfi vallomásában úgy fogalmazott, hogy a dízellel folytatott kereskedelmet azonnal abbahagyta, amint világos lett számára, hogy az ügyleteket már az Iszlám Állam felügyeli, amikor pedig elkezdődtek a bombázások, családjával együtt Ausztriába menekült.
Az olajkereskedelemről a férfi maga beszélt a rendőrségnek, amikor kétezer euró eltűnése miatt feljelentést tett. Két ismerőse, akikkel egykor ugyanazon a menekültszálláson voltak, azt mondta a rendőrségnek, hogy korábban a vádlott azzal dicsekedett, hogy az Iszlám Állam tagja volt. A második kihallgatáson a két tanú enyhített az elmondottakon, és további terhelő bizonyítékot sem találtak a férfi ellen. Azonban a vádlott mindig ellentmondott saját korábbi vallomásainak, például a dízel árával és beszerzési helyével kapcsolatban is többször eltérő részletet említett.
(MTI)