Egy videó látott napvilágot, amin három német kormánypárti politikus nemzetszocialista jelszavakat kiabál, és horogkeresztet ábrázoló jelvényt mutogat – írja a News.de.

A videón Danny Freymark (33), Lukas Krieger (28) és Christoph Brzezinski (29) láthatók. Freymark a Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti képviselője, Krieger a Berlinhez közeli Gartenstadt-Schmargendorf választókerület CDU-s jelöltje, Brezinski pedig a német kormánypárt ifjúsági tagozatának (Jungen Union) az elnöke.
Zoom
Lukas Krieger és Danny Freymark
 
A videót még 2005-ben készítették az ifjúsági szervezet rigai kirándulásán. A felvételen látható vodkás- és sörösüvegekből gyanítható, hogy az akkor 18-20 éves fiatalok nem voltak teljesen józanok, amikor bekapcsolták a kamerát. (És nyilván nem is így viselkednek a mindennapokban, ami viszont részegen napvilágot látott, arra enged következtetni, hogy az alapok rendben vannak.)
"Húzzanak haza a külföldiek!" – kiabálja többek között Krieger, miközben Brzezinski egy horogkeresztet ábrázoló jelvényt tart a kamerába.
A CDU-s politikusokat "kompromittáló" videó nem először kerül elő. A felvételt 2008-ban Michael Braun akkori igazságügyi szenátorhoz juttatták el. Kriegernek akkor négy évre el kellett hagynia a pártot, de 2012-ben visszavették.
"A bűnbánatot mutatóknak a keresztények megbocsátanak”  – mondta Braun az eset kapcsán. Krieger és Freymark jelenleg a német holokauszt emléktársaságot támogatják, Brzezinski a német-izraeli társaság tagja, pedig az eset már 11 éve történt...
(Origó nyomán)