Kinevezte Dél-Szudán új egységkormányát Salva Kiir elnök pénteken, a felkelőkkel kötött békemegállapodás értelmében. A pénteken közzétett elnöki határozat szerint az egységkormányban Kiir hívei mellett Riek Machar felkelővezér és más független ellenzéki pártok képviselői is részt vesznek.
A megállapodás a 2013 óta tartó fegyveres konfliktus rendezését szolgálja.
A 30 tagú kabinet 16 tagját Kiir, 10 tagját Machar, 4-et pedig a független ellenzékiek jelölhették. Az olyan kulcsfontosságú tárcákat, mint a védelmi és a pénzügyminisztérium továbbra is a dél-szudáni elnök hívei ellenőrzik, ugyanakkor az olajügyi tárca és ezzel az ország gyakorlatilag egyetlen bevételi forrásának ellenőrzése Dak Duop Bichok korábbi lázadóvezér kezébe került.
A külügyminiszteri megbízást Deng Alor kapta, aki a tárcát a déli országrész 2011-es függetlenedését megelőzően Szudánban is vezette.
Kiir és Machar tavaly augusztusban írta alá a békemegállapodást, amelynek értelmében az új kormányban a lázadók vezetője az elnökhelyettesi tisztséget fogja betölteni. A dokumentum szerint az átmeneti kormány kettejük vezetésével 30 hónapig fog működni, amikor is választásokat terveznek tartani. Machart kedden iktatták be hivatalába.
Ugyanakkor az országban továbbra is folynak fegyveres összecsapások olyan csoportok között, amelyek nem tartják magukra nézve érvényesnek a békemegállapodást.
A Salva Kiir és a már korábban is alelnöki tisztséget ellátó Riek Machar közötti hatalmi harcból kirobbant erőszak - amelynek elmérgesedéséhez nagyban hozzájárult, hogy a két politikus két különböző népcsoport tagja - 2013 vége óta tart Dél-Szudánban. Az ENSZ szerint a harcok során több tízezren vesztették életüket, és mintegy 2,4 millió ember menekült el otthonából, a legtöbben a szomszédos országokban kerestek menedéket.
(MTI)