Írország második legnagyobb pártja beleegyezett, hogy 2018 októberéig kívülről támogasson egy Enda Kenny ügyvivő miniszterelnök által alakított kisebbségi kormányt - erősítette meg közleményében az ellenzékbe szorult Fianna Fáil péntek este.
A forrás szerint a megállapodás, amelyet formálisan még jóvá kell hagynia mindkét párt - a Kenny vezette jobbközép Fine Gael és a február 26-i választásokon a második helyre szorult Fianna Fáil - vezetésének, a kormányprogram kereteit is tartalmazza olyan kérdésekben, mint az adózás, a közalkalmazottak fizetése és a lakásépítés.
A megállapodással a Fine Gaelnek sikerült nagy lépést tennie afelé, hogy megtörje a február 26-i választások nyomán kialakult, kilencedik hete tartó belpolitikai patthelyzetet.
A másfél hónappal ezelőtti választásokon a sokat dicsért gazdasági fellendülés hatásait nem érzékelő, dühös ír választók lényegében megbuktatták az Enda Kenny vezette koalíciót, de nem tudtak egyértelmű alternatívával előállni. A kormánykoalíciót vezető jobbközép Fine Gael a szavazatok 25,5 százalékát szerezte meg, míg az "ősi ellenfelének" számító Fianna Fáilt 24,4 százaléknyi választó támogatta.
Parlamenti többséget csak kettejük nagykoalíciója tudott volna biztosítani, a Fianna Fáil azonban elutasította a Fine Gael erre irányuló ajánlatát.
Az előállt patthelyzetben egy kisebbségi kormány megalakítása maradt az egyetlen reális esély az újabb választások elkerülésére. Ám az alsóházban az elmúlt hetekben többször is elutasították, hogy Enda Kenny ügyvivő kormányfőt tegyék meg miniszterelnökké.
(MTI)
Korábban írtuk: