Azért zuhant le két hete Szírában a Mi-28-as harci helikopter, mert pilótái nem tudtak tájékozódni a levegőben, legalábbis ez derült ki a helikopter fekete dobozainak elemzéséből - jelentette a TASZSZ hírügynökség, megszólaltatva a baleset okait vizsgáló bizottságból származó forrásokat.
A névtelenül nyilatkozó illetékes szerint bebizonyosodott, hogy igaz, amit eleve is feltételeztek a bizottságban, jelesül, hogy emberi hiba okozta a katasztrófát, a gép műszerei pedig kifogástalanul működtek. A fekete dobozok adatainak elemzéséből arra lehet következtetni, hogy a pilóták éjszakai bevetést hajtva végre, nem tudtak tájékozódni a bonyolult domborzatú helyszín felett, nem tudták pontosan a gép térbeli helyzetét, ezért földbe csapódtak.
A roncsokon nem volt találatra utaló nyom. Az orosz hírügynökséget tájékoztató illetékes hangsúlyozta, hogy a katasztrófa előtt a helikopter nem adott le vészjelzést műszaki hibáról vagy arról, hogy találat érte volna. A Mi-28-as április 12-én zuhant le a szíriai Homsz tartományban. A helikopter két pilótája meghalt, holttestüket a hmejmimi orosz légi bázisra szállították.
(MTI)