Őrizetbe vették a török hatóságok a kurdbarát IMC TV televíziós csatorna főszerkesztőjét "terrorista csoport propagandájának" terjesztése miatt, például azért, mert Twitter-oldalán megosztotta két befolyásos kurd kommentátor véleményét - jelentette maga a televíziós csatorna.
Az IMC TV beszámolója szerint a rendőrség szombaton kora reggel isztambuli otthonában fogta el Hamza Aktant, majd néhány óráig tartó őrizetet követően hatósági megfigyelés alá helyezte.
A Törökország-szerte elismert újságírót és "A kurd polgár" című könyv szerzőjét a nyomozók elsősorban tavaly közzétett Twitter-üzenetei kapcsán hallgatták ki. A rendőrség arra a kérdésre is választ várt, miért osztotta meg Aktan a két kurd kommentátor véleményét.
Eyup Burc, a tévécsatorna igazgatója úgy nyilatkozott, már kezdetektől fogva nyomást gyakoroltak a hatóságok az IMC-re. "Sajnálatos módon, ez továbbra is folytatódik" - tette hozzá.
A 2011-ben alapított, magánkézben lévő IMC TV február végén közölte, a hatóságok a Turksat nevű műhold működtetőjét utasították, hogy szüntesse be a kurd csatorna műsorainak sugárzását, mivel "terrorista propagandát" közvetítenek. Ennek ellenére az IMC TV internetes oldalán továbbra is közzétette műsorait.
Ez az egyetlen kurdbarát tévécsatorna Törökországban, amely szembemegy a kormányzati retorikával. Habár nem az IMC TV az egyetlen kurd nyelvű csatorna: a legutóbbi médiareform idején például a TRT állami televízió is létrehozott saját kurd adót TRT Kurdi néven.
Ankara még a korábbiaknál is szigorúbb ellenőrzés alatt tartja a kurd médiát, mióta Törökország délkeleti részében két és fél évnyi fegyverszünet után tavaly júliusban kiújultak a harcok a kurd milíciák és a biztonsági erők között.
A török haderő tavaly december óta átfogó katonai akciót hajt végre a kurd autonómiáért küzdő felkelők ellen.
Az összecsapások során július óta a biztonsági erők több mint 350 tagja vesztette életét, és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) mintegy 5400 lázadóját "tették ártalmatlanná". A három évtizede tartó konfliktusban már több mint 40 ezren vesztették életüket.
(MTI)