Működik a "menekült"áradat megfékezése érdekében az Európai Unió és Törökország között létrejött egyezmény, és a migránsok eddig nem kerestek más útvonalat a Görögországon keresztül vezető helyett - mondta Frank-Walter Steinmeier németországi külügyminiszter a La Repubblica című olasz napilap vasárnapi számában megjelent interjújában.
Steinmeier a több európai lap által is közölt interjúban azt állította, hogy a megállapodás kézzelfogható eredményeket hozott.
Az egyezmény előtti három hétben mintegy 27 ezer migráns érkezett Törökországból Görögországba. A megállapodást követő három hétben alig hatezer volt a számuk. "Sokkal erőteljesebb a csökkenés, mint vártuk" - tette hozzá.
"Napjainkig nincs olyan útvonal, amely helyettesítené a balkánit, se Albánián, se Olaszországon keresztül" nem indult meg újabb áradat - vélte a németországi diplomácia vezetője. A szociáldemokrata párt politikusa éppen ezért arra kérte Bécset, hogy ne zárja le a Brenner-hágót.
"Ennek hatásai Ausztriára nézve is drámaiak lennének" - húzta alá.
Steinmeier úgy véli, hogy az Ausztria által használt retorikát jelenleg leginkább a belpolitika és az elnökválasztási kampány alakítja. Az elnökválasztás első fordulóját a zsidó sajtó által szélsőjobboldali jelzővel illetett Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Norbert Hofer nyerte, a második forduló május 22-én esedékes.
"A határzárnak nincs semmi alapja"
"Egy esetleges határzárnak nincs semmi alapja, hiszen az Észak-Afrikából érkező menekültek száma nem emelkedett, sőt lassan csökken" - hangsúlyozta.
A külügyminiszter szerint a lélegzetvételnyi szünetet arra kellene használni, hogy további "európai szintű" megoldásokat találjanak a sáskajárásra.
Bécs a nagyobb migránsáradattól tartva szigorú határellenőrzésre készül a Brenner-hágónál. Az olasz belügyi tárca adatai szerint január óta 27 050 migráns érkezett Olaszországba, ami 3,35 százalékos emelkedés az előző év ugyanezen időszakához képest.
Steinmeier interjújában kiemelte: Európa az uniós-török megegyezést követően sem huny szemet a török fél részéről elkövetett jogsértések fölött.
"Nincs igaza azoknak, akik hallgatással, vagy az Ankara előtti meghunyászkodással vádolnak minket" - tiltakozott.
(MTI nyomán)