Könnygázos, vízágyús összecsapásba torkollt tüntetők és rendőrök között a május elsejei felvonulás Isztambulban, és haláleset is történt: egy embert elgázolt egy vízágyús jármű.
A felvonulás békésen kezdődött az arra engedélyezett, külvárosi területen, ám tüntetők egy csoportja megpróbált eljutni a város központjában lévő Takszim térre, ezt pedig a rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal akadályozta. Ekkor történt a halálos baleset.
Zoom
A Takszim tér jelképes erejű emlékhely: tüntetések hagyományos tere, ahol 1977. május elsején 34 demonstráló vesztette életét.
Isztambul kormányzója igyekezett felkészülni az idei ünnepnapra: 24 ezer 500 biztonsági embert parancsolt szolgálatba, akik 207 embert vettek őrizetbe.
Ankarában a rendőrség lefogott négy férfit azzal a gyanúval, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tagjai, és állítólag merényletre készültek május elsejei felvonulók, tüntetők ellen.
Törökország többi városában a vasárnapi felvonulások mindazonáltal incidens nélkül zajlottak le. Gaziantepben inkább nem tartották meg a felvonulást, mert reggel autóba rejtett pokolgép robbant a város rendőr-főkapitánysága előtt. Egy rendőr meghalt, 13-an megsebesültek, közülük kilencen rendőrök.
Zoom
Izmirben néhány anarchista levetkőzött, tiltakozásul a rendőrségi motozás ellen. A túlzottnak tartott hatósági ellenőrzés olyan téren történt, amelyre a lakosság megkapta a gyülekezési engedélyt.
(MTI nyomán)