Nem számít bűncselekménynek Olaszországban, ha valakit az éhség késztet arra, hogy kis mennyiségű élelmiszert lopjon - így döntött az olasz legfelső bíróság keddi ítéletében.

Bakács ezentúl mehet a taljánokhoz szalámit lopni - több százezer cigánnyal együtt
A semmítőszék felmentett egy ukrán állampolgárságú hajléktalant, aki 2011-ben próbált meg egy szupermarketben 4,07 euró, vagyis 1269 forint értékben néhány virslit és egy kevés sajtot lopni. Roman Ostriakovot egy vásárló meglátta, majd azonnal riasztotta a biztonsági őröket.
A férfit bűnösnek találták, és fél év börtönre, valamint 100 euró, mintegy 31 ezer forint pénzbírságra ítélték.
Az államügyész fellebbezett, és a büntetés enyhítését kérte, arra hivatkozva, hogy a harminc körüli férfi nem hagyta el az üzlet területét, ezért "nem lopott, csak lopási kísérletet tett".
A semmítőszék végül érvénytelenítette az ítéletet.
"A vádlott helyzete és az élelmiszer eltulajdonításának körülményei azt mutatják, hogy csak annyit vett el, amennyi ahhoz az alapvető szükségletéhez kellett, hogy sürgető éhségét csillapítsa" - olvasható az ítéletben.
Az esetről tudósító Corriere della Sera című olasz napilap kiemelte annak a ténynek az iróniáját, hogy egy 4,07 euró értékű lopási kísérlet ügyének az igazságszolgáltatás három szintjén - első fok, fellebbezés, megsemmisítés - is át kell mennie az ezzel járó összes költséggel együtt, mielőtt végleg lezárják.
(MTI)