Halálbüntetést kaphat Lonnie Franklin Jr., aki kukásként dolgozott, 1985 és 2007 között gyilkolt, és hat éve kapták el a fia DNS-e révén.
Alvó szörnyeteg. Ezen a néven emlegették a 2007-es letartóztatása előtt kukásként dolgozó Los Angeles-i négert, akit több mint húsz színes bőrű nő, és egy kiskorú lány meggyilkolásával vádoltak, és ebből tíz bűncselekményt tudtak bizonyítani. Lonnie Franklin Jr. (63) áldozatai közül néhányan prostituáltként dolgoztak, illetve drogfüggők voltak, és a nyomozás során többen kritizálták a Los Angeles-i rendőrséget, hogy ezen körülmények miatt nem fordítottak kellő energiát a gyilkossági ügyek felderítésére.

Hat éve kapták el az "alvó szörnyeteget" / Fotó: MTI
Franklin módszere hasonlatos volt. Az esetek többségében mellkason lőtte avagy megfojtotta a nőket, akiket kiszemelt. Első áldozata, Debra Jackson (†29) három golyót kapott a mellkasába, a második, Henrietta Wright (†34) pedig kettőt. A hidegvérű sorozatgyilkos hét nővel végzett 1985 és 88 között, és mindegyik tetemet úgy rejtette el, mintha szemetet akart volna eltüntetni.
Az egyik női hullát szőnyeggel takarta le, a másikat kukába helyezte, de matracot és kendőt is tett a holttestekre, hogy ne lehessen őket rögtön észrevenni. Az egy mellkasi lövéssel 1987 áprilisában kivégzett Barbara Ware (†23) földi maradványát egy szemétdomb alá szuszakolta be, és benzines kannát rakott rá. Ezek után Franklin hibázott: 1988-ban mellkason lőtt egy prostituáltat, aki a kocsijában ült, de őt nem rejtette el, hanem csak kilökte az autójából, és perverz módon fényképet is készített a sebesült nőről. Enietra Jackson ugyanis nem halt meg, és ezt a hírekből ő is megtudta. Ezek után Franklin 14 éves gyilkolási szünetet tartott, és eközben ragasztották rá a „alvó szörnyeteg” becenevet.

A tárgyaláson bemutatták a meggyilkolt nők fényképeit / Fotó: MTI
Négy évvel ezelőtt folytatta az öldöklést, és ekkor egy kiskorú, szintén néger lány, Princess Berthomieux (†15) volt az első áldozata. Franklin további két nővel végzett sajátos módszerével, és ismert kaliberű pisztolyával, amikor a rendőrség azonosította egy elképesztő véletlennek köszönhetően. A feka sorozatgyilkos fia ugyanis szintén bűnöző, és nyilvántartásba vétele közben DNS-mintát vett tőle a rendőrség.
A központi számítógép hamarosan hasonlóságot jelzett, és a rendőrök 200 nő fényképét találták meg Lonnie Franklin Jr. lakásán. Abból indulnak ki, hogy tíznél több nővel végezhetett, de csak tíz gyilkosságot tudtak rábizonyítani. Vélhetően halálbüntetést fog kapni, az ítélethirdetés jövő csütörtökre várható.
(Blikk nyomán)