Súlyos, a legfrissebb jelentések szerint 73 ember halálát okozó közúti baleset történt vasárnap Afganisztánban: két autóbusz egy üzemanyag-szállító teherautóval frontálisan ütközött, ami hatalmas robbanást idézett elő - közölték a hatóságok.
A szerencsétlenség az ázsiai ország keleti részén található Gázni tartomány Mokor nevű körzetében történt. Dzsavid Szalangi, a gázni kormányzó szóvivője elmondta, hogy a két autóbusz - amelyeken nagyjából 125-en utaztak - Kabulból Kandahárba tartott, amikor belerohant egy szembejövő üzemanyag-szállító tartálykocsiba. Az ütközés nyomán tűz keletkezett, amely pillanatok alatt beborította mindhárom járművet.
A szóvivő közölte, hogy a hadsereg egységei a helyszínre siettek és sikerült kimenteniük néhány utast a lángok fogságából. Az utasok többsége, 73 ember azonban meghalt, többtucatnyian pedig megsérültek, utóbbiakat a gázni és kandahári kórházakba szállították, sokak állapota válságos. A hatóságok szerint a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet. Az egészségügyi minisztérium egyik szóvivője elmondta, hogy a legtöbb halálos áldozat a felismerhetetlenségig megégett.
A szerencsétlenség még a közismerten veszélyes országutakkal rendelkező Afganisztánban is súlyosnak számít, de egyelőre nincs arra utaló jel, hogy egy közúti balesetnél többről lenne szó. A térséget egyébként erőteljesen érinti a tálib szélsőségesek lázadása, így sok buszsofőr a veszélyesebb övezeteken keresztül vezető útszakaszokon figyelmetlenül és nagyon nagy sebességgel közlekedik, nehogy tálib fegyveresek keresztezzék útját.
A vasárnapi szörnyű baleset egyik túlélője - aki csupán kisebb sérüléseket szenvedett - azt mondta, hogy a buszsofőr "úgy vezetett, mint egy őrült". "Az utakon közlekedő sofőrök többsége drogozik, hasist, ópiumot fogyaszt, ez köztudott. Senki nem ellenőrzi őket" - tette hozzá. A közösségi oldalakra feltöltött fényképeken látható, hogy a baleset helyszínén sűrű fekete füst száll a levegőbe a kiégett autóbuszok roncsai felett.
Három évvel ezelőtt 45-en vesztették életüket egy hasonló balesetben Kandahár tartomány déli részén. Akkor egy autóbusz és egy üzemanyag-szállító tartálykocsi ütközése okozta a tragédiát.
(MTI)