David Cameron brit miniszterelnök szerint Közép- és Kelet-Európa EU-tagországait mélységesen aggasztja a Brexit lehetősége, vagyis az, hogy Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként esetleg távozhat az Európai Unióból.
David Cameron a brit EU-tagság mellett érvelő hétfői londoni kampánybeszédében alig burkoltan kifejtette azt a véleményét is, hogy az EU nélkül akár újabb háborús veszély is kialakulhatna Európában.
Cameron szerint a Brexit-párti táborban sokan úgy tartják, hogy ha Nagy-Britannia távozik az EU-ból, az elvezethet "az egész földrész demokratikus felszabadításához".
"Próbálják meg ezt mondani a lengyeleknek, a cseheknek, a baltiaknak és a többi közép- és kelet-európai országnak, amelyek oly sokáig sínylődtek a vasfüggöny mögött. (...) Ők Nagy-Britanniában azt az országot látják, amely mindenkinél többet tett azért, hogy megszabadulhassanak béklyóiktól, és elfoglalhassák méltó helyüket az európai nemzetek családjában" - fogalmazott a brit kormányfő.
(MTI)