Ejtette a vádat a törökországi Izmir ügyészsége a török állampolgárságú Alparslan Celik ellen, akit a szíriai-török határon tavaly novemberben lelőtt orosz vadászbombázó pilótájának meggyilkolásával vádoltak - közölte kedden a Daily Sabah angol nyelvű török napilap.
Celik azonban törvénytelen fegyverviselés gyanúja miatt további 37 napig vizsgálati fogságban marad - közölte a lappal egy névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás.
Celik a hatóságoknak úgy nyilatkozott, hogy éppen ő volt az, aki harcosainak mondta: ne nyissanak tüzet az ejtőernyővel kiugró orosz pilótára. A rendelkezésre álló bizonyítási eszköz, egy videofelvétel megvizsgálását követően az ügyész úgy határozott, ejti a vádakat - írja a Daily Sabah.
A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint Celik védőügyvédje azzal magyarázta a török hatóságok döntését, hogy védence ellen nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték. Ugyanakkor az illegális fegyvertartás és -viselés miatt indított vizsgálat tovább folytatódik Celik ellen.
Celiket többedmagával március 31-én vették őrizetbe a török biztonsági erők a fegyvertartási törvény megsértése miatt egy étteremben, Hatay tartományban. Egy rohamkarabélyt és két kézifegyvert foglaltak le náluk.
A Szu-24-es típusú orosz vadászbombázót török vadászgépek lőtték le november 24-én a szíriai-török határon. Orosz védelmi illetékesek szerint a pilótának, Oleg Peskov alezredesnek sikerült katapultálnia a lelőtt gépből, de "szíriai lázadók" földet érés közben lelőtték. Navigátora túlélte a katapultálást, de egy orosz katona a mentési akció közben meghalt.
Alparslan Celik az egyik szíriai türkmén osztag helyettes parancsnoka. A repülőgép lelövését követően úgy nyilatkozott újságíróknak: "Mindkét pilótát holtan találtuk. Bajtársaink tüzet nyitottak, és a pilóták a levegőben haltak meg".
A fegyveres ezt a szíriai Jamadi falu közelében közölte az újságírókkal, kezében pedig - saját állítása szerint - az egyik pilóta ejtőernyőjének egy darabját tartotta.
(MTI)