Végleg befejezi pályafutását az a spanyol futballbíró, aki márciusban nyilvánosan dicsekedett el ferde hajlamaival. Jesús Tomillero a spanyol futballpiramis legalsó szintjén található andalúziai regionális bajnokságban ítélkezett, és a hétvégén hozta meg végleges döntését, miután a szurkolók véleményt nyilvánítottak "másságáról" a Portuense-San Fernando-meccsen - írja a Guardian.
Zoom
Már korábban is szidalmazták, akkor hivatalos panaszt is tett egy szertáros ellen, aki folyamatosan beszólogatott neki, ebben a panaszban beszélt először arról, hogy a férfiakat szereti. A férfit 30 euróra büntették, és kilenc meccsre eltiltották, ami Tomillero szerint enyhe ítélet volt, de az utolsó csepp a pohárban most hétvégén jött el, amikor a vendégek szurkolói válogatott sértéseket vágtak a fejéhez a megítélt büntető miatt.
"Ez a buzi volt a tévében. Dugd fel magadnak a kaput, te buzi” - kiabáltak neki a nézőtérről.
Tomillero szerint az egészben az volt a legszomorúbb, hogy a tömegben mindenki csak nevetett a beszólásokon. Hivatalosan is panaszt tett és a helyi szövetséget arról is értesítette, hogy nem kíván többé pályára lépni.
"Egyre rosszabb melegnek lenni Magyarországon"
Egy civil szervezet szerint Magyarország "csak közepesen teljesít, de a tendenciák már nem túl biztatók". Az aktivisták "kiszolgáltatottak a törvényhozásnak, a politikai vezetők nyíltan melegellenesek, de a magyarok ezt nem érzik".
Minden évben összeállítja a Szivárvány Indexet az ILGA (Nemzetközi LMBTI Jogvédelmi Szervezet) amiben 49 országban elemzik a buzik helyzetét.
"Homofób nyilatkozatok a politikai életben, diszkrimináció a médiában" – ez jellemezte az elmúlt évet "LMBT-jogi szempontból" Magyarországon az elemzés szerint. Tavaly még pozitív tendenciákat láttak a bírósági döntésekben, idén viszont "egyre több a melegellenes megnyilvánulás" a listán.
A piaci esélyek sem egyenlőek a fartúrók számára: a Simicska Lajoshoz köthető Publimont elutasította a Melegrandi reklámplakátjait, mivel azt gyerekek fejlődésére károsnak találták. A Mahir egy homokos interjúalanyokat kereső hirdetés engedélyét vonta meg.
Ennek ellenére a civil szféra nem tántorodott el, bár az elemzés szerint "az aktivisták egyre védtelenebbek a kormánnyal szemben".
2015 volt az első olyan év, amikor nem támadtak a Büszkeség menetére ellentüntetők, bár utána állítólag megvertek egy aktivistát. Szintén ebben az évben szerveztek először kifejezetten "interszex emberek" (merthogy már ilyen is van) láthatóságát célzó rendezvényt.
Ennek ellenére a magyaroknak csak 49%-a gondolja, hogy a ratyik elleni előítéletek széles körben elterjedtek volnának. Ez több, mint 10 százalékkal az európai átlag alatt van. Az megkérdezettek felét (53%) nem zavarná egy folyton az azonos neműeket vizslató munkatárs (az európai átlagban ez 73%), a "transzneműek" támogatottsága már jóval alacsonyabb. Nem is értjük, miért...
(Index nyomán)