Az ENSZ emberi jogi főbiztosa Ausztria új menekültügyi törvénye miatt aggódik, amelynek értelmében az osztrák hatóságoknak lehetőségük lesz akár egy órán belül kiutasítani az országba érkező menedékkérőket.
"Aggaszt minket, hogy az embereket bizonytalan alapokon el lehet utasítani" - mondta a vitatott jogszabályról Zeid Raad al-Huszein a Die Presse című osztrák napilap által csütörtökön közzétett interjújában.
Az 52 éves jordániai diplomatát nyugtalanítja továbbá, hogy az akár már június 1-jétől hatályossá váló törvény szerint a kiskorú migránsokat három napig is fogva tarthatják. Huszein herceg szerint ez a gyakorlat a gyermekek jogainak megsértését jelentheti. Mint mondta, félő az is, hogy az osztrák szigorítás láncreakciót vált ki, és más európai országok is hasonló törvényt alkotnak majd.
"Ausztria hosszú időn keresztül élen járt Európában az emberi jogok globális védelmének terén. Összhangban kell lennie annak, amit az ember más országoknak mond, azzal, amit a határokon belül tesz" - hangsúlyozta az ENSZ-A bírálatok kereszttüzében védelmébe vette a vitatott menedékjogi törvényt Werner Faymann volt kancellár is, aki hétfőn mondott le tisztségéről, miután szociáldemokrata pártja megalázó vereséget szenvedett az európai menekültválság nyomán megerősödött jobboldaltól az elnökválasztás április 24-i első fordulójában.
(MTI nyomán)