A szövetségi kormány pénteken jóváhagyta az anonimitás megszüntetését az előre fizetett mobiltelefonos kártyák esetében - jelentette be Alexander De Croo belga távközlési miniszter pénteken.
Elmondta: a szeptembertől hatályos intézkedés Charles Michel miniszterelnök által a novemberi, Párizsban elkövetett merényletsorozatot követően meghirdetett terrorizmus elleni harc részét képezi.
Az intézkedéssel a szélsőséges csoportok ellenőrizetlen kommunikációját próbálják csökkenteni, mivel a mobilszolgáltatók jelenleg csak az előfizetéssel rendelkező ügyfelek adatait tárolják.
Szeptembertől a feltöltős telefonkártyák csak akkor lesznek aktiválhatók, ha használójuk azonosítható - mondta.
Arról is tájékoztatott, hogy az új szabályok a már korábban vásárolt és használatban lévő kártyás telefonokra is vonatkozni fognak. Ezek felhasználóinak hat hónapos határidő áll majd rendelkezésére, hogy adataikat megosszák a mobilszolgáltatóikkal.
Ellenkező esetben a telefonok elnémulnak.
A szolgáltatókra a feltöltős kártyák esetében is az előfizetéses adattitkosítási és adatmegőrzési feltételei vonatkoznak majd, amelyek biztosítják, hogy azokba indokolt esetben kizárólag a rendőrség és a titkosszolgálatok kaphatnak betekintést.
Az Európai Bizottság a terrorizmus finanszírozása és terrorista csoportok tevékenységének nyomon követése és felszámolása érdekében cselekvési tervet dolgozott ki januárban, amelynek része az is, hogy a terrorizmus elleni harc szigorúbb szabályozásainak ki kell terjednie a több országban működő, névtelenséget biztosító, előre feltöltött bankkártyák mellet a telefonkártyák rendszerére is.
Az ismertetett terv szerint az intézkedés hatékonyságát növelné, ha a több országban is működő szolgáltatók által tárolt, kizárólag személyazonosításra alkalmas adatok megoszthatóak lennének az uniós tagállamok hatóságai között.
(MTI)