Németország belföldi hírszerzése, a BfV szerint valószínűleg Oroszország a felelős azért a kibertámadásért, amely miatt tavaly napokra le kellett állítani a német parlament alsó házának, a Bundestagnak a számítógéprendszerét.
A német hírszerzés pénteken adta hírül feltételezését, miszerint a támadás mögött a Sofacy nevű, számítógépekbe betörő csoport állhatott, amelyet az orosz állam irányít.
Berlin részéről a szokatlanul zord bejelentés - jegyzi meg a Reuters brit hírügynökség - olyan időszakban hangzott el, amikor a német-orosz kapcsolatok a hidegháború vége óta a leghűvösebbek, amiatt, hogy Moszkva bekebelezte a Krímet, és amiatt ahogy beavatkozik a szíriai harcokba.
Hans Georg Maassennek, a BfV elnökének szavai szerint a közelmúltig az orosz hírszerzés általában megelégedett információszerzéssel, más szóval kémkedéssel, ám az utóbbi időben hajlandóságot mutat szabotázsra is.
E hét elején a Trend Micro nevű, Los Angeles-i alapítású, de nemzetközivé terebélyesedett software-védő biztonságtechnikai kutató cég azt állította, hogy hackerek egy csoportja április óta próbálja megtámadni Angela Merkel német kancellár pártjának, a CDU-nak a számítógéprendszerét.
(MTI)