Az illetékes fellebbviteli bíróság elutasította az American Civil Liberties Union keresetét, hogy az információs szabadságról szóló törvény értelmében tegyék nyilvánossá a Szenátus úgynevezett „kínzási jelentését” a CIA-nak a szeptember 11-i merényleteket követő időszakban folytatott kihallgatási és fogva tartási gyakorlatáról.
A háromtagú bíróság egyhangúlag döntött az elutasításról – jelentette az ABC News. A szenátusi jelentés 6300 oldalas, de csak egy ötszáz oldalas összefoglalót hoztak nyilvánosságra 2014 decemberében.

Az egyik népszerű amerikai módszer demonstrálása
A mostani döntés értelmében a teljes jelentés kongresszusi dokumentum marad, így nem tartozik az információ szabadságáról szóló törvény hatálya alá.
Dianne Feinstein kaliforniai demokrata szenátor, a jelentést jegyző különbizottság alelnöke már korábban támogatatta a teljes dokumentum nyilvánosságra hozatalát. Az ítélethozatal után felszólította a kormányzatot: tegye lehetővé, hogy illetékes, megfelelő titkosszolgálati ellenőrzésen átesett személyek hozzáférjenek a jelentéshez, és annak egy példányát adják át a Nemzeti Archívumnak.
(Origó)