Egy izraeli tábornok szerint az Iszlám Állam terroristáit gázai kórházakban kezelik, cserébe a Hamász pénzt és fegyvereket kap.
Néhány hónappal ezelőtt még azzal fenyegette meg az Iszlám Állam a Gázai övezetet irányító terrorszervezetet, a Hamászt, hogy megdönti a hatalmát, mert „nem elég szélsőséges. Egy videoüzenetet is küldtek, amelyben azért kritizálták a Hamászt, mert „nacionalista és szekuláris” erőkkel tart kapcsolatot: Iránnal és a libanoni síita terrorszervezettel, a Hezbollahhal.
Egy szaúd-arábiai hírportálnak most viszont azt mondta az Ynet szerint Joáv Mordeháj izraeli tábornok, hogy a Hamász és az Iszlám Állam már együttműködik egymással. Azt mondta, több terrorista néhány napja jutott be Gázába Egyiptomból, alagutakon keresztül, és katonai gyakorlatokra készülnek.
A tábornok arról is beszélt, hogy az Iszlám Állam Sínai-félszigeten megsebesült harcosait gázai kórházakban kezelik, pénzért és fegyverekért cserébe.
A félszigeten az Iszlám Állam Egyiptommal harcol – amellyel a Hamász az elmúlt időszakban megpróbálta javítani a kapcsolatait, többek között azt is szeretnék elérni, hogy újra megnyissák a rafahi határátkelőt.
(Origó)