Egy dél-koreai vitorlásversenyről tért volna haza az az orosz yacht, amelynek legénységét letartóztatták az észak-koreai hatóságok. Oroszország állampolgárainak azonnali szabadon bocsátását követeli.
Öt orosz állampolgárt tartóztattak le a kommunista Észak-Korea hatóságai a Japán tengeren, Kimcsek kvárosának közelében. Az Elfin nevű vitorlás yacht éppen egy dél-koreában megrendezett versenyről hajózott Oroszország felé, amikor az észak-koreai parti őrség útját állta. Az eset a BBC tudósítása szerint Észak-Korea partjaitól 130 kilométerre történt, a nyílt tengeren.
Zoom
A képen láthatóhoz hasonlóan amerikai repülőgép-hordozót idéző lehet az elfogott hajó is
Az orosz külügyminisztérium a foglyok azonnali szabadon bocsátását követeli, és magyarázatot vár arra is, hogy miért nem engedték egyáltalán Vlagyivosztok irányába haladni a vitorlást. Az orosz főkonzul meg akarja látogatni az elfogott legénységet, ehhez viszont az észak-koreai hatóságok engedélye kell. Az orosz külügy információi szerint az öt ember nincs veszélyben.
Oroszország általában megértőbb Észak-Koreával szemben, amikor annak nukleáris politikáját vagy rakétakísérleteit az Egyesült Államok és Dél-Korea élesen bírálja.
(Origó)