Aláírja Montenegró NATO-csatlakozási szerződését csütörtökön Brüsszelben a balkáni ország miniszterelnöke, ám magára a csatlakozásra csak 18 hónap múlva kerül sor.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy szerdai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "a ceremónia után, csütörtöktől kezdve Montenegró megfigyelői státusban vagy meghívottként a NATO összes tanácskozásán részt vehet".
Oroszország Montenegró NATO-felvételét "konfrontatív lépésnek" minősítette, amely - Moszkva szerint - hozzájárulhat az euroatlanti biztonság további destabilizálásához.
A fenyegető szavakra Stoltenberg a szövetség 28 tagállamának csütörtökön és pénteken tartandó, miniszteri szintű tanácskozása előtt reagált. Mint mondta, biztonsági ügyekben minden szuverén államnak jogában áll a saját útját járnia, és "ezért minden esetleges, Oroszország által hozott szankció teljes mértékben indokolatlan lenne".
A csütörtökön aláírt jegyzőkönyvet ezután még a 28 jelenlegi tagállamnak is ratifikálnia kell, ami egy-másfél évet vehet igénybe. A katonai szövetséghez legutóbb a 600 ezer lakosú Montenegróval szomszédos Albánia és Horvátország csatlakozott 2009-ben.
(MTI)