Üresen nyitotta meg szerdán a palesztin nép történelmét bemutatni hivatott múzeumot Mahmúd Abbász elnök, mivel az intézmény igazgatósága és a kijelölt igazgató közötti nézeteltérések miatt törölték az eredetileg tervezett kiállítást.
A Jordán folyó nyugati partján, a Rámalláh városhoz közeli Bírzeit Egyetem mellett felhúzott Palesztin Múzeum Abbász szavai szerint "a palesztin nép emlékének ad otthont, és a következő generációk számára azt az üzenetet hordozza, hogy Palesztina és népe időtlen idők óta létezik".
"Palesztina népe egy pillanatra sem hagyja el ezt a helyet, ez a múzeum pedig azt üzeni a világnak, hogy építjük államunkat, amelynek függetlenségét rövidesen bejelentjük" - mondta.
A palesztin hímzés történetét bemutató kiállítást várhatóan csak októberben mutatják be, addig is, május 25-étől Bejrútban lesz látható.
Az ír és kínai építészek által a tájba szervesen beillesztett múzeumban létrehoztak egy több mint 10 ezer családi fotóból, írásos emlékekből és hanganyagokból álló audiovizuális archívumot is Családi Album néven.
A 28 millió dollárból felhúzott impozáns, főleg kőből és üvegből álló épület a ciszjordániai tájat meghatározó dombok egyikén áll egy 40 ezer négyzetméteres területen. A palesztin történelmet 1750-től bemutatni hivatott múzeum építési költségeit 95 százalékban palesztinok adományaiból fedezték.
A múzeum a hónap elején bejelentette, hogy az intézmény élére Mahmúd el-Havárit, a "British Museum vezető kurátorát", a korai iszlám művészet szakértőjét nevezték ki. A The New York Times amerikai napilap mindazonáltal azt írta, hogy a British Museum egyik szóvivője nem erősítette meg Havári kurátori mivoltát, az új igazgató szerinte vendégtanárként működött a londoni intézménynél.
Omar Kattan, az igazgatótanács elnöke szerint nem lényeges, hogy egyelőre semmi sem látható a leendő független állam egyik pillérének szánt létesítményben, "lélektanilag fontos" az, hogy sikerült betartani egy ígéretet és határidőre átadni az épületet.
Az elmúlt hónapokban a múzeum igazgatója és több más vezető tisztségviselője is lemondott, a nézeteltérések mibenlétét azonban gondosan titkolják a palesztin vezetők.
A megnyitó néhány nappal követi a palesztinok Izrael állam 1948-as megalakulását követő elmeneküléséről és elűzetéséről megemlékező Nakba (Katasztrófa) napját.
(MTI)