Az Európai Unió és a Törökország közötti migrációs megállapodás értelmében az unió eltörli a vízumkényszert a feltételeknek megfelelő török állampolgárokkal szemben. A vízummentes beutazás 3 hónapos tartózkodást tenne lehetővé, munkavállalási jogosultság nélkül. Az Európai Unió bevándorlásügyi és belügyminiszterei pénteken megállapodtak abban, hogy könnyebbé és gyorsabbá teszik a vízummentesség szükség esetén történő felfüggesztését.
Ankara a vízummentességért cserébe azt vállalta, hogy visszaveszi az Európába illegálisan érkezett betolakodókat, ugyanakkor minden egyes visszafogadottért küld egy szíriait ajándékba. Szó se róla, bombaüzlet rongyos hatmilliárd euróért.
Az unió egyes előítéletes, maradi tagállamai azonban aggódnak a 79 milliós, többségében - szunnita - muzulmán országgal szembeni vízumkényszer felfüggesztése miatt. Attól tartanak, hogy a török állampolgárok vízummentessége az illegális migráció fölerősödéséhez vezet, ezért egy központi be- és kiutazási nyilvántartás létrehozása és a "vészfék mechanizmust" életbe léptetése mellett érveltek.
A pénteken elfogadott, de az Európai Parlament hozzájárulását igénylő "vészfék mechanizmus" lehetővé teszi a tagországoknak, hogy felfüggesszék a vízummentességre vonatkozó szabályozást, ha területükön túl sokan tartózkodnak illegálisan, vagy a beadott menedékkérelmek száma ugrásszerűen megnövekszik és feldolgozásuk akadályba ütközne.
Klaas Dijkhoff, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia "menekült"ügyekben illetékes államtitkára az ülést követően tett nyilatkozatában jó döntésnek nevezte a mechanizmus elfogadását, amely véleménye szerint megkönnyíti a visszaélések elleni fellépést.
A vízummentesség mind az unió, mind a harmadik országok számára előnyöket tartogat, ám a mechanizmus lehetővé teszi azt is, hogy a vízummentesség felfüggeszthetővé váljon, ha valamely ország nem tartja be a megállapodásokat - hangsúlyozta.
Thomas de Maiziere német belügyminiszter kitért arra, hogy a mechanizmus minden kérvényező országra, Grúziára, Ukrajnára, Koszovóra és Törökországra is alkalmazható lesz, de "nem irányul egyik ellen sem".
A mechanizmus biztosíték arra, hogy a rövid távú, 90 napos vízum lejárta után az unió területén tartózkodók kiutasíthatóvá válnak - tette hozzá.
Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter hangsúlyozta: a vízumliberalizáció nem engedhető meg bizonyos óvintézkedések és a menetrend betartása nélkül, esetleg felgyorsítva az eljárást, ahogyan azt néhányan szeretnék. "Ezért rendkívül határozott álláspontot alakítottunk ki" - fogalmazott.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: