Washington fenn akarja tartani az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat, amelyeket a kelet-ukrajnai szakadárok támogatása és a Krím félsziget "elcsatolása" miatt vezettek be, emellett az Egyesült Államok reményeit fejezi ki, hogy az Európai Unió hasonlóképpen cselekszik majd - jelentette ki hétfőn az amerikai külügyminisztérium szankciópolitikájának koordinátora.
Daniel Fried egy amerikai agytrösztrendezvényen azt állította, hogy a szankciók sikeresen csökkentették a kelet-ukrajnai szakadároknak juttatott orosz támogatást, illetve segítettek abban, hogy Moszkva részt vegyen a nyugati közvetítésű békefolyamatban Kijevvel. Fried szerint a szankciók elrettentő erővel is bírhattak és "megakadályozhatták, hogy a dolgok sokkal rosszabbra forduljanak". Aki pedig úgy véli, az ukrajnai helyzet nem lehet már sokkal rosszabb, annak nincs elég nagy képzelőereje - fűzte hozzá.
A két éve dúló ukrajnai konfliktusban több mint 9300 ember vesztette életét, és kiterjedt területek a felkelők kezére kerültek a kelet-európai országban. Az Egyesült Államok és az Európai Unió válaszul 2014 áprilisától egy sor politikai és gazdasági büntetőintézkedést vezettek be Oroszországgal szemben.
A tavaly februárban Minszkben aláírt tűzszüneti megállapodás jelentősen csökkentette a Kelet-Ukrajnában dúló erőszakot, ugyanakkor a fegyvernyugvást mindkét fél folyamatosan megsérti. A konfliktus rendezésének egyik akadálya a helyi választások lefolytatása a szakadárok által ellenőrzött területeken, amiről Kijev azt mondja, nem történhet meg, míg a harcok folytatódnak.
Fried szerint a szankcióknak mindig idő és türelem kell, hogy működjenek. Emellett reményét fejezte ki, hogy az Oroszországra történő nyomás fenntartásával, elég időt ad Kijevnek, hogy végrehajthassa az ország további nyugati integrációjához szükséges reformokat.
Az Oroszországgal szembeni európai szankciók az idén nyáron járnak le. Az EU vezetői június végén találkoznak, hogy döntsenek a büntetőintézkedések további sorsáról, meghosszabbításukról, módosításukról, vagy pedig feloldásukról.
Caroline Vicini, az EU amerikai képviseletének helyettes vezetője szerint különböző EU-tagállamoknak eltérő szintű gazdasági és politikai összefonódása van Oroszországgal, ugyanakkor pedig egy nagyon erős álláspont van a Krím "elcsatolásának" törvénytelensége és az Ukrajnában megfigyelhető folyamatos agresszió kapcsán.
(MTI nyomán)