Binali Yildirim vezetésével új kormány alakult kedden Törökországban, az európai uniós ügyekért felelős miniszteri székben Volkan Bozkir helyére Ömer Celik, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) korábbi szóvivője került, a többi kulcspozíció változatlan maradt.
Zoom
Binali Yildirim új miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan államfő
Az új kabinet megalakulására azután került sor, hogy az AKP múlt vasárnapi rendkívüli kongresszusán Ahmet Davutoglu távozó miniszterelnök nem indult a pártelnöki tisztségért. A tömörülés az eddigi közlekedési miniszter Yildirim személyében új vezetőt választott, aki ennek következtében miniszterelnök is lett.
Davutoglu május 5-én nyilatkozott úgy, hogy visszalép az AKP éléről, és képviselőként szolgálja a pártot. A leköszönő kormányfő a bejelentést megelőzően Recep Tayyip Erdogan török elnökkel egyeztetett a kérdésről.
Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter mellett, aki továbbra is vezeti ezt a tárcát, Davutoglu és Bozkir hozta fedél alá - hónapokig tartó tárgyalásokat követően - március 18-án a menekültválság közös kezeléséről és a török állampolgárok schengeni vízumkötelezettségének eltörléséről is szóló szerződést az Európai Unióval.
Az új EU-ügyi miniszter, Ömer Celik agglegény, folyékonyan beszél angolul. Karrierjét az AKP-ben kezdte, volt kulturális és idegenforgalmi miniszter, szakterülete az Európai Unió és a Közel-Kelet. A közéletben betöltött szerepe mellett elismert tárcaíró és költő. Verseinek témája a szerelem, az elválás, az élet, a halál és az Isten.
A távozó Davutoglu az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy nem ő akarta a vezetőcserét. Erdogan viszont úgy nyilatkozott, hogy Davutoglu maga hozta meg döntését. Bírálói azt vetették Davutoglu szemére, hogy nem szorgalmazta eléggé a végrehajtó elnöki rendszer bevezetését.
Az új miniszterelnök, Binali Yildirim 2001-ben Erdogan mellett az AKP egyik alapító tagja volt, a török elnök régi szövetségese. Az új kormányfő elsődleges fontosságú feladatként jelölte meg, hogy új alkotmányt fogadjanak el, és bevezessék az elnöki rendszert, amely Erdogan kezében összpontosítja a hatalmat.
Keddi parlamenti felszólalásában Yildirim úgy fogalmazott: a jelenlegi alaptörvény közel sem felel meg Törökország szükségleteinek. Erdogant a nép nagy többséggel választotta államfővé, amit az alkotmánynak is tükröznie kell. A kívánt lépéseket azonnal megteszik, hiszen a mostani helyzet "történelmi lehetőség" - fogalmazott az új miniszterelnök.
Ellenzéki bírálatokra reagálva nyomatékosította: Erdogan államfői kötelezettségeit teljesíti, téves lenne az állítani, hogy beleavatkozik a kormány munkájába.
Az új kabinet első ülését szerdán tartják majd Erdogan elnöki palotájában.
Törökország legutóbbi kormánya fél évvel ezelőtt, november 24-én alakult.
(MTI)